ADVERTORIAL
Wanneer het aankomt op duurzaamheid, kan er binnen Nederland op vele gebieden nog verbeterd worden. Vanuit een economisch standpunt, is een groot aantal landen ontzettend hard achteruit gegaan als gevolg op de COVID-19 crisis die voor een lange tijd heeft geheerst waardoor allerlei voorzieningen gedwongen dicht moesten. Daarnaast lijden fabrikanten onder een heftig tekort aan onderdelen, van accu’s voor elektrische auto’s tot fietsonderdelen.
Er wordt al lang gestreden voor een duurzamere wereld. Alle maatregelen die zijn genomen om de verspreiding van het coronavirus in te dammen, hebben hier echter niet aan bijgedragen. Toch wordt er nog hard gewerkt om deze duurzame toekomst zo spoedig mogelijk de realiteit te maken. Recent hebben de Nederlandse waterschappen zich bijvoorbeeld gericht op het duurzaam vervoeren van afvalwater, een proces waarbij normaal gesproken onnodig veel energie wordt gebruikt en zorgt voor vervuiling. Maak kennis met Vacuflow, een rioleringssysteem dat bewijst dat duurzaam afvalwater vervoeren absoluut geen onmogelijke taak is!
Voordelen van het unieke Vacuflow systeem ten opzichte van doorsnee rioleringssystemen
De voornaamste manier waarop Vacuflow zich onderscheidt van doorsnee rioleringssystemen, is omdat het systeem geen gebruik maakt van energie tijdens het afvoeren van het water. Wanneer afvalwater op de gebruikelijke manier wordt verwerkt, komen er direct een aantal nare gevolgen bij kijken. Zo heeft afvalwater veel zuurstof nodig om af te breken en tast dit proces het omliggende ecosysteem op heftige wijze aan. Schakels vallen weg en organismen sterven af door alle rotzooi die zich in het afvalwater bevindt. Open riolen die bedoeld zijn voor de afvoer van water zijn daarnaast broedplaatsen voor ziekten, mede door het stilstaande vieze water.
Daarnaast is het een bekend gegeven dat er traditionele rioleringssystemen veel afvalwater uittreedt tijdens het afvoeren. Dit levert schade op aan zowel het milieu als aan nabijliggende huizen of andere voorzieningen. Om deze ernstige situaties te voorkomen, is Vacuflow grondig getest en aan diverse situaties onderworpen. Als gevolg hierop, is het vrijwel onmogelijk gemaakt voor water om uit te treden en blijft het milieu gespaard.
Om te kunnen verduurzamen moet gekeken worden naar de kosten die worden gemaakt met systemen. Er gaat namelijk veel geld richting onderhoudskosten en investeringskosten bij doorsnee rioleringssystemen. Vacuflow wordt daarentegen op een slimme manier aangelegd om kosten te voorkomen en zelfs te besparen.
Duurzaam afvalwater vervoeren in drie stappen
Er zijn drie elementen die de basis voor het rioleringssysteem van Vacuflow vormen. Het eerste element is het verzamelen van het afvalwater in een grote verzamelput. Nabijgelegen voorzieningen, flats en andere gebouwen worden aangesloten op de put om dit proces te automatiseren. Verzamelputten van Vacuflow worden ingezet als tijdelijke opslagplaats. Het water moet eerst tot een bepaald niveau stijgen, dat geregeld wordt door een niveauregelaar in de put. Wanneer het waterpeil stijgt, gaat er een klep in de verzamelput open die leidt naar het tweede element; het leidingennetwerk. De klep werkt op pneumatische wijze, waardoor energiegebruik wordt voorkomen.
Leidingen van het Vacuflowsysteem zijn vacuüm gereguleerd. Om de doorstroom van water te realiseren, wordt er lucht in de leidingen gelaten. Dit versnelt het proces en voorkomt energiegebruik binnen het systeem. Tot slot wordt het water via de leidingen naar het derde en laatste element vervoerd: de vacuumtank. Hier wordt de lucht van het afvalwater afgezogen en kan het gezuiverd worden. Wanneer het niveau in de tank voldoende is gestegen, zorgen perspompen ervoor dat het afvalwater naar het dichtbijzijnste rioolwaterzuiveringspunt stroomt, volledig energievrij!
Lees verder:
Geef een reactie