Ken jij Masarang Palmsuiker? Voor wie gezonder wil eten maar de suikerpot niet kan laten staan, is dit een goed alternatief. Het heeft een lage glycemische index en een hoog gehalte aan ijzer, kalium en B12. Maar dat dankzij het verbouwen van de palmbomen die palmsuiker leveren oerbossen in Indonesië worden beschermd, wist ik niet. Stichting Masarang voert hiervoor hevige strijd. En dat is zeer noodzakelijk, gezien de vele bosbranden die de eilandengroep elk jaar weer teisteren.
Kostgrondjes branden
Misschien herinner je de beelden in het nieuws nog wel: enorme stukken bos op verschillende eilanden van Indonesie stonden in lichte laaie. Door de droogte is er geen houden meer aan. Oorzaak van de branden is deels te wijten aan de ongelukjes die gebeuren bij boeren die hun kostgrondjes verbranden om de vruchtbare as te gebruiken voor hun rijstvelden. Dan gaat niet alleen hun eigen bos verloren, vaak secundair bos dat al een keer is aangeplant, maar gaat soms ook stukken primair bos (het oerbos) in vlammen op.
Palmsuiker
Eigenlijk zouden we de boeren per direct moeten laten stoppen. Maar ze zijn arm en ze hebben weinig alternatieven. Stichting Masarang heeft daar een oplossing voor gevonden. Zij bieden de boeren een alternatief: ze kunnen geld verdienen door suikerpalmen te planten. Deze palmen groeien het beste tussen andere bomen in het bos. Dagelijks tappen de boeren sap van de palmen. Deze wordt in een nabije fabriek tot suiker verwerkt. Zo hebben de boeren inkomsten en het bos wordt beschermd.
Het gevaar: de palmolie-industrie
Toch zijn we er dan nog niet: het meeste bos wordt vernietigd voor de papierindustrie en palmolie-industrie. Dat gaat soms via ‘per ongeluk’ brandjes, druk op boeren om hun privéland te verkopen of andere slinkse praktijken. Palmolie is een monocultuur, het tolereert niks anders in de buurt. Het zorgt voor vervuiling van grondwater door gebruik van kunstmest, voor stank en landloosheid en uiteindelijk voor minder economische kansen voor de boeren, die hen echter wel was beloofd.
Stichting Masarang
Stichting Masarang vecht samen met de lokale bevolking voor het behoud van het bos en voor gegarandeerde inkomsten voor de boeren. Het verhaal van Masarang gaat niet alleen over ontwikkelingshulp, maar ook over milieubehoud, over samen zorgen voor onze planeet. En we kunnen allemaal een handje helpen door Masarang Palmsuiker te kopen (gewoon in de supermarkt). Want hoe groter de vraag, hoe meer boeren een inkomen hebben en hoe minder bos er ‘per ongeluk’ in vlammen opgaat.
Lees hier het reisverhaal van Jeroen Kruft van Amigos International, die met eigen ogen zag wat er gebeurt in Indonesië.
Tinie Pol says
Geachte….. Door Masarang palmsuiker te kopen, brengen wij niet mede schade aan het milieu en helpen wij boeren aan een beter bestaan. (?)
Nu twijfel ik regelmatig door de tegenstrijdigheden op het internet. Dit op allerlei gebied.
Ik zie ook een spotje op tv om geen palmsuiker te kopen. Ik zie in de webshop van een orthomoleculair therapeut, dat zij palmsuiker verkoopt.
Ik vind milieu en klimaat erg belangrijk. Ik wil daar zo zuinig mogelijk mee omgaan voor behoud. Het zal mijn tijd wel duren want ik ben 74, maar wil niet “nemen” van het geslacht na mij.
Kunt u mij nu eens uitleggen hoe dat zit met producten van de palm?
Ik hoor het graag.
M.vr.gr., Tinie Pol
Ageda says
Dag Tinie, dat is een heel terechte vraag. Ik hoop dat mijn antwoord een en ander duidelijk maakt. Palmsuiker wordt gewonnen uit het sap van de Arangapalm. Dit is een heel andere palmsoort dan waar bijvoorbeeld palmolie uit gewonnen wordt. Wist je dat er wel 4000 verschillende soorten palmen zijn? Palmolie wordt verkregen uit de oliepalmvrucht. Het productieproces van palmsuiker is vaak kleinschaliger en minder intensief dan dat van palmolie, wat betekent dat het minder impact op het milieu en lokale ecosystemen heeft. Daarnaast is er voor de productie van palmsuiker geen ontbossing nodig, in tegenstelling tot palmolieplantages die vaak leiden tot vernietiging van regenwouden. Masarang palmsuiker claimt zelfs dat het bijdraagt aan het behoud van biodiversiteit en ondersteunt lokale gemeenschappen door middel van duurzame landbouwpraktijken.
Wat betreft de gezondheid: Palmsuiker bevat enkele voedingsstoffen zoals mineralen (ijzer, zink, kalium) en antioxidanten. Echter, het heeft nog altijd een hoge gehalte aan calorieën en suikers, en moet dus nog steeds met mate worden geconsumeerd. Maar het is wel een voedzamere keuze dan geraffineerde suikers.