Van oud papier nieuw papier maken. Voor mij de ultieme manier om mijn afval te verwerken tot iets nieuws. En ik hoef niets te kopen en ik bespaar geld. Het kost me alleen tijd. Maar werken met mijn handen vind ik fijn er er is niets zo leuk als papier scheppen. Dus: win-win-win!
Een foto van mijn ‘eigen papier’ op Instagram en Facebook en de vragen stroomden binnen! Hoe doe ik dat? Het leek wel of ik een wonder had uitgevonden. Terwijl papier scheppen echt ontzettend makkelijk is. In mijn zoektocht naar de juiste en meest eenvoudige manier, werd ik steeds enthousiaster. Want in de basis heb je niets anders nodig dan oud papier! En wist je dat je ook papier kunt maken van gras en brandnetels? Hoe mooi is dat! Maar daarover een andere keer meer.
Papier scheppen, hoe doe je dat?
Kijk hier de video. Of lees hieronder een stap-voor-stap handleiding papier maken.
Hoewel het niet moeilijk is, gaat het uiteraard niet vanzelf. Je hebt er een paar attributen voor nodig, en een portie geduld. Waarom heet het overigens papier ‘scheppen’? Dat is omdat je voor de productie een ‘schepraam’ nodig hebt. En dat is gelijk een van de attributen die je nodig hebt. Je kunt een schepraam kant en klaar kopen. Maar met een beetje handigheid maak je er een zelf met behulp van gaas en een fotolijstje. Hoewel ik ervan houd alles zelf te maken, kocht ik een schepraam bij Aduis. Want ik had geen notie hoe zo’n raam er uit moest zien, en hoe het werkt. En omdat ik echt erg ongeduldig was.
Benodigdheden:
- Oud Papier
- een kom
- Mixer of blender
- papierschepraam – zo groot als je je papier wilt hebben
- Rechthoekige of vierkante bak, een stuk groter dan je papierschepraam
- Vilt
- Sponsje
- Papier (of planten)pers (of twee zware planken)
Oud papier
Het oud papier kan van alles zijn: de krant, een uitgelezen tijdschrift, lege enveloppen (die van de belastingdienst maken mooi blauw papier), papieren theezakjes (waar het echte theezakje in zit), beschreven of bekladde notitiebriefjes. Je kunt het zo gek niet bedenken. Bedenk wel: van krantenpapier krijg je grijze pulp en dus grijs papier. Van tijdschriften ook, zo ontdekte ik. Dus hoe witter het papier is, hoe witter het blijft. Wil je gekleurd papier, dan zou je ook wat voedingskleurstof kunnen toevoegen. Of een stukje crêpepapier. Of nog beter: een natuurlijke kleurstof zoals kerrie of rode bietensap.
Scheur het papier in kleine stukjes, doe het in een kom en voeg een halve liter water toe. Een stuk of tien pagina’s uit een tijdschrift maakt zeker 5 vellen nieuw papier (afhankelijk hoe dik je het straks uit het water ‘schept’). Laat de bak met water een paar uur (of een nachtje) staan.
Doe de snippers met het water in een blender en mix het tot pulp. Met een mixer kan uiteraard ook, alleen zal het minder fijn gemalen worden. Schenk de pulp vervolgens over in de grote bak met water. Er moet voldoende water in staan om er met je schepraam doorheen te kunnen ‘scheppen’.
En scheppen maar
Schep de pulp vervolgens in je schepraam. Dat doe je door je raam aan de voorkant van de bak in het water te zetten en over de bodem naar de achterkant te bewegen. Je ziet dan dat alle pulp zich als een wolk bovenin het water verzamelt en voor een deel weer neerstrijkt op je schepraam. Haal het schepraam rustig uit het water en laat het even nadruppelen. Haal de buitenste rand van de schepraam eraf. Doe een stuk vilt over de pulp en draai het schepraam om. Het vilt ligt nu onderop, de pulp erboven en het gaas van het schepraam daar bovenop. Druk met een spons op het gaas om zo al het water te absorberen. Wanneer het zo goed als droog is, til je het schepraam voorzichtig op: het papier blijft achter op het vilt. Lukt het niet in een keer, blaas dan een keer hard door de gaatjes van het gaas heen. De geperste pulp zal makkelijk loslaten.
Onder de pers
Zodra je alle velletjes hebt gemaakt, kunnen ze worden geperst. Hiervoor gebruik je een planten- of papierpers, of gewoon twee planken. Stapel de vilten met het papier op elkaar. Eventueel doe je een bakpapiertje tussen het papier en bovenliggend stuk vilt. Druk of draai de planken goed aan en zet ze eventueel vast met lijmklemmen. Je kunt er ook een stapel boeken of stenen bovenop leggen, als het maar zwaar is. Na een half uurtje maak je het weer los en haal je heel voorzichtig de stapel van elkaar. Het verse blaadje laat je op het vilt zitten en droog het op het vilt. Je kunt ze ophangen aan een waslijn, of neerleggen op een rooster (of wasrek).
Laat het zeker een dag drogen en verwijder dan heel voorzichtig het vilt. Laat vervolgens nog een paar dagen drogen voordat je erop gaat schrijven.
Charlotte says
Jaaaa leuk! Ik heb dat ook op mijn agenda staan, maar omdat ik “al zoveel hobbies heb” volgens de wederhelft saat het even on hold totdat ik wat creatieve ruimte heb gemaakt in ons appartementje.
Ageda says
haha, herkenbaar! En alles is ook zo leuk om te doen 🙂
Harmine says
Ik zit hier naast mijn papierversnipperaar en denk: daar kan ik mooi kerstkaarten mee maken. Moet het uitlekken per sé op vilt? Of kan het ook op, bijvoorbeeld, een microvezeldoek?
Ageda says
Hoi Harmine, kan ook op microvezeldoek. Ben ik zelf ook gaan gebruiken. Is natuurlijk veel goedkoper. En die doekjes kan je keer op keer hergebruiken.
nanette says
ik laat ze uitlekken op zo’n gele dweils die ik in stukken knip op grootte van het papier, ideale vervanger en nog goedkoper 🙂
Ageda says
Goede tip Nanette. Dank je wel!
Dees says
Wat een duidelijk en leuk filmpje! Ik ga het zeker eens proberen!
Groetjes Dees
Joëlle says
Wat leuk! Maar hoe en wanneer in het proces kan je droge bloemen toevoegen? Bedankt voor de tips!
Ageda says
De droge bloemen voeg je toe aan het papierwater. Dus je schept ze als het ware mee met het papier.
Maria says
Wat een leuk idee! Kan je het papier nog dubbel vouwen zodat je er een dubbele wenskaart van kan maken?
Of scheurt het papier dan?
Groeten Maria
Ageda says
Hi Maria, je kunt het dubbelvouwen. Afhankelijk van je ‘schep’ is het papier best stevig. Ik heb er ook al wenskaarten van gemaakt. Een vriendin heeft er een zeefdruk op gemaakt.
Wilma says
Dank je voor de duidelijke beschrijving en het idee om zelf de schepramen te maken. Ik ga het gebruiken op de buitenschoolse opvang!
Groet, Wilma
Ageda says
Wat leuk Wilma. Het is niet moeilijk en de kinderen zullen er veel plezier aan beleven.
Petra says
Wat een informatief filmpje! wij gaan het proberen.. De kinderen zijn enthousiast.
Ageda says
Dank je wel. En succes. Ik ben benieuwd naar het resultaat.
Henny says
Ik ga het komende week op de BSO doen. Deze activiteit past perfect in ons thema “milieu en recyclen”. Helemaal leuk!
Ageda says
Wat leuk! Ik ben benieuwd naar het resultaat. Veel plezier!
Jade says
Wat een leuk filmpje ik ben gisteren al begonnen met het scheuren en vandaag ga ik er papier van maken!
Ageda says
Wat leuk Jade! Ben benieuwd hoe het is geworden.
Ine says
Wat doen jullie met het “afvalwater” dat overblijft?
Ageda says
Ik zeef al het papier er uit. Daar maak ik een ‘prop’ van en laat het drogen. Zo kan ik het de volgende keer weer gebruiken.
Jacqueline says
Wat ontzettend leukkk.
Mag ik vragen wanneer je bloemzaden toe kan voegen….
Ageda says
bloemzaden voeg je toe in het water. Dus je schept het er gelijk mee uit. Anders heb je kans dat ze er afvallen als het papier gedroogd is.
Do says
Leuk om te doen, zeg. Maar hoe lang kan ik de pulp bewaren?
Ageda says
Zeef alle pulp uit het water en maak er een prop van. Als je dit heel goed laat drogen (bijvoorbeeld op de vensterbank) dan kan je het heel lang bewaren.