In mijn webshop verkoop ik prachtige kaarsen die zijn gemaakt van kaarsresten. Op en top circulair. De kaarsen worden gemaakt in Kaarsenatelier Super Mirthe’s Lichtpuntjes. Een bijzonder bedrijf met een bijzonder verhaal. Eigenaresse Liedeke van Spronsen begon met het maken van kaarsen na het overlijden van haar dochtertje Mirthe. Zij overleed op 4-jarige leeftijd een hersentumor. Met het maken van deze kleurrijke kaarsen kreeg Liedeke een missie: Mirthe’s naam verspreiden.
In het atelier is Liedeke bezig met het ‘opschenken’ van een aantal hartenkaarsen. “We besteden veel zorg aan het maken van de kaarsen. Doordat we geduldig en vaak opschenken, hebben de kaarsen veel branduren.” Terwijl ze door schenkt, haalt ze herinneringen op. Ze ziet zichzelf weer aan de keukentafel zitten met haar broers en haar moeder. In lege ranjablikken maken ze dompelkaarsen van kaarsresten. Of eierdoppen van wc-rollen. “Thuis waren we heel erg creatief. Mijn moeder zat in de bijstand. Er was niet veel geld, maar zij wist altijd van restmaterialen weer iets nieuws te maken. Het was een fijne meditatieve bezigheid waar ik met veel plezier aan terugdenk.”
Het verhaal van Mirthe
Liedeke krijgt samen met haar toenmalige partner twee prachtige kinderen: Mirthe en Lars. Als Mirthe 2 jaar is wordt er bij haar een hersentumor ontdekt. Liedeke’s wereld staat op zijn kop. “Ik werkte als zelfstandige in de zorg. De hersentumor bij Mirthe was een agressieve. Ik kwam er al snel achter dat ik mijn werk in de zorg niet kon en niet wilde combineren met de zorg voor mijn dochtertje. Ik wilde bij Mirthe zijn. Elke herinnering die ik met haar kon maken, was er een. Als zelfstandige had ik echter geen vangnet en dat betekende dat we in de bijstand terechtkwamen.”
Mirthe werd na een behandeling van een half jaar schoon verklaard. “Maar door die behandeling was ze inmiddels meervoudig gehandicapt, ze kon nog maar heel weinig. En helaas, niet veel later kwam de kanker weer terug. We zijn nog een behandeling gestart, maar dat werkte niet voor haar. Ze was vier toen ze overleed.”
Vorm van meditatie
“Na het overlijden van Mirthe was mijn energie op. Tegelijkertijd kwamen de muren op me af. Ik wist niet wat ik met mezelf aan moest. Toen ben ik, net als vroeger, aan de keukentafel gaan zitten en begon ik met het maken van kaarsen van kaarsresten. Het was een vorm van meditatie. Ik had op dat moment het gevoel dat ik niks kon en niks waard was. Ik was heel onzeker. Maar kaarsen maken kon ik wel.” Op haar blog, die Liedeke bijhield vanaf het moment dat Mirthe ziek werd, schreef ze op een bepaald moment dat ze was begonnen met het maken van kaarsen van kaarsresten. “Daar kreeg ik heel veel reacties op en mensen brachten me spontaan kaarsresten. Ik ben er nooit meer mee gestopt.”
Kaarsresten van overal
Nu, 5 jaar later, heeft Liedeke haar eigen atelier. Dat ze zover is gekomen, durfde ze niet te dromen. “Ik dacht dat het onmogelijk was om hier mijn boterham mee te verdienen, want waar haal ik zoveel kaarsresten vandaan? Maar die resten blijven komen. Waar vandaan? Overal vandaan. Via Facebook, kennissen en vrienden sturen mensen ze naar me op. De ene keer heeft iemand een auto vol, de andere keer een enkel doosje. We hebben nog nooit een tekort gehad aan kaarsresten.”
De kaarsen van kaarsresten zijn nu haar handelsmerk. “Ik begon met kaarsresten omdat ik niks anders had. Na Mirthe’s dood zaten we nog steeds in de bijstand. Het was voor ons overleven, ik had geen geld om op een andere manier kaarsen te maken. En nu wil ik niet meer anders. Ik vind het heel belangrijk dat we bewust omgaan met materialen. Er wordt al zo ontzettend veel weggegooid. Dan vind ik het stoer dat ik kan laten zien dat je van afval, want kaarsresten is voor veel mensen afval, weer een mooi en kwalitatief goed product kunt maken. Ik vertik het daarom ook om kaarsen in te kopen.” Ook het verpakkingsmateriaal en de doosjes waarin ze de kaarsen verstuurt, zijn tweedehands. En voor het filteren van de kaarsresten gebruikt ze oude panty’s.
Re-integreren
Voor haarzelf betekende het maken van kaarsen dat ze langzaamaan weer terugkwam op de arbeidsmarkt. Het is een belangrijke omslag geweest in haar leven. En deze ervaring wil ze doorgeven aan anderen. “Ik ben eindelijk zover dat ik weer mijn eigen geld verdien. Met mijn bedrijf help ik nu ook mensen die willen re-integreren. Zij hebben om welke reden dan ook een afstand tot de arbeidsmarkt, en willen die afstand verkleinen. Als je een tijdje niet hebt gewerkt, is het lang niet altijd makkelijk om zomaar weer part-time of fulltime aan de slag te gaan. In het kaarsenatelier kunnen ze rustig aan beginnen en het ritme weer terugvinden. En daarmee weer het gevoel te krijgen dat ze iets waard zijn. Dat is zo belangrijk!”
Mirjam says
Wat een bijzonder verhaal en wat een leuke kaarsen. Ik kan me herinneren dat wij vroeger op schoolreisje bij een kaarsenmaker op bezoek gingen. Ik vond het fantastisch!
Ageda says
Het is ook een fantastisch proces om te zien. Maakt kinderen én volwassenen blij 🙂
Mascha says
Wat een mooi verhaal en een mooi product!
Ageda says
Dank je wel. En inderdaad: het is een prachtig product.