• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

elkedaggroener

inspiratie voor een duurzame leefstijl

  • Home
  • Duurzame inspiratie
    • Hergebruik
    • Ons eten
    • Energie
    • Minder spullen
    • Verzorging
  • Blog
    • Zelf doen
    • Zelf maken
    • Zelf beleven
    • Zelf bouwen
    • Zelf planten
    • Lezen, zien en kopen
  • Shop
    • Kaarsen
    • Houten producten
    • Tuinieren
    • Duurzaamheid
    • DIY
  • Over mij
    • Samenwerking
    • Voor bedrijven
  • Contact

Snacken met zelfgemaakte crackers

6 maart 2015 door Ageda Venema Leave a Comment

knackerbrodAf en toe een dagje thuis werken vind ik heerlijk. En meestal ben ik dan ook super productief. Ik verzet bergen werk in korte tijd. Maar er zit ook een nadeel aan: ik krijg altijd zo’n ontzettende trek als ik thuis werk. De hele dag door heb ik zin om te snacken. Omdat ik echter al 2 jaar suikervrij eet, heb ik niet bar veel lekkers in de kast liggen. Komt nog bij dat we zo min mogelijk afval produceren, dus je vindt ook weinig kant en klaar lekkers bij ons in huis.
Toch, de trek bleef en ik stond daar maar wat in de kast te kijken. Bloem, roggemeel, gist, melk… hé, dat zijn de ingrediënten voor heerlijke knackerbrod. En met heerlijke zelfgemaakte smeersels als rozijnenspread en pindakaas, stilt dat vast mijn lekkere trek.
Ik maak het nu voor de tweede keer en het recept is redelijk simpel. Maar doordat het deeg enigszins grof blijft, lukte het me de vorige keer niet om er ‘mooie’ ronde crackers van te maken, zoals me op de foto’s van de website was beloofd. Dit keer doe ik het met de helft van de ingrediënten, zodat het beter handelbaar is. Na twee keer bakken is het knackerbrod klaar. Dochterlief komt net thuis. Ze ziet de crackers en begint ze hongerig te smeren. Hé rustig aan! Laat je er een paar voor mij over?

Voor 8 crackers (bron: www.baksels.net):

Ingrediënten:
• 110 gram bloem van harde tarwe
• 110 gram roggebloem plus wat om te bestuiven
• 1.5 gram komijnzaad
• 1.5 gram zout
• 5 gram instant gist
• 125 ml lauwwarme melk
• Eventueel sesamzaad om te bestrooien

Werkwijze:
• Doe de tarwebloem, roggebloem, het komijnzaad en het zout in een kom.
• Roer goed door met een garde.
• Voeg de gist toe en roer nog eens.
• voeg nu de melk toe.
• Kneed op een met roggebloem bestoven werkvlak tot er een homogeen deeg ontstaat
• Snijd het deeg in 8 gelijke stukken en rol deze elk uit tot een platte cirkel.
• Leg deze op met bakpapier of een siliconen bakmatje beklede bakplaten en laat ze 20 minuten rijzen op een warme, tochtvrije plek.
• Verwarm de oven voor op 180 graden.
• Bestrooi je werkvlak met een beetje roggebloem en rol het deeg opnieuw uit, nu tot zeer dunne, platte cirkels.
• Leg ze op de bakplaten.
• Maak er met een mes of vork een gaatjespatroon in.
• Als je er zaden, paneermeel, of geplette granen op wilt, kun je met een kwastje het knäckebröd licht vochtig maken en dan bestrooien met het gewenste strooisel.
• Bak het knäckebröd in 8-10 minuten hard en knapperig. Keer ze na 5 à 6 minuten bakken om.
• Laat het knäckebröd op een rooster afkoelen.
• Bewaar in een luchtdicht afgesloten doos.

Filed Under: Zelf maken Tagged With: crackers, DIY

Reader Interactions

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Primary Sidebar

Zoeken

Winkelmand

Weten hoe je biologisch én goedkoop kunt eten? Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang de checklist gratis.

Producten

  • waar kan je baking soda voor gebruiken Baking soda - zuiveringszout €4.26
  • smiley kaars Duurzame kaarsen: smiley kaars €5.50 – €19.95
  • Katten kaars €9.95
  • olijfwas alternatief voor bijenwas Biologische olijfwas €8.30
  • creme wit koolzaadwas DIY: kaarsen maken van koolzaadwas €12.75

Meest gelezen

Sorry. Nog geen gegevens beschikbaar.

BoekenBoeken

Mijn blogs

Toen ik besloot bewuster te gaan leven, wist ik niet waar te beginnen. Maar al snel werd duidelijk dat elke stap die ik zette, goed was. Ik hoop dat mijn ervaringen jou kunnen inspireren.

Zelf doen          Zelf bouwen
Zelf planten     Lezen, zien en kopen
Zelf beleven     Zelf maken

  • Bloglovin
  • Facebook
  • LinkedIn
  • Home
  • Duurzame inspiratie
  • Blog
  • Shop
  • Over mij
  • Contact

© 2023 · elkedaggroener ·