Onze tuin ziet er troosteloos uit. Na de storm van afgelopen dagen zijn nu ook de laatste blaadjes verdwenen en lijkt mijn bloemenborder op een modderpartij. De groentetuin is al niet veel beter. Toch jeuken mijn vingers weer en wil ik eten van eigen ‘bodem’. Dus haalde ik mijn kiembakje tevoorschijn. Bij de biologische slager om de hoek ontving ik laatst dankzij een volle spaarkaart een zakje biologische taugébonen, om zelf te kiemen. Taugé is super gezond. Het bevat veel eiwitten, en daarnaast ook ijzer en calcium. Perfect als je vegetarisch eet. Maar het is vooral erg lekker. In de soep, salade of als roerbakgroente.
En door het zelf te kiemen is het ook minder belastend voor het milieu, in tegenstelling tot verse taugé. Omdat taugé in een verwarmde en geconditioneerde ruimte gekweekt wordt, heeft het een hoge klimaatbelasting. Maar niet mijn eigen taugé. Zojuist twee eetlepels in het bakje gezet om eerst tien uur te weken. Vervolgens laat ik ze 4 dagen kiemen. En dan… is het smullen.
Geef een reactie