Waarom zouden we ons leven moeten verduurzamen? Omdat jij dit leest, ga ik er gemakshalve maar vanuit dat je in je hart voelt dat het nodig is. Dat je beseft dat het belangrijk is voor onze toekomst om zuiniger om te gaan met de aarde. De afgelopen eeuw hebben we een enorme vooruitgang gekend. We hebben mooie dingen uitgevonden, maar ook minder mooie. Feit is dat het ons heeft gebracht waar we nu staan. En dat we de dingen kunnen doen die we nu doen.
Maar die continue groei is niet altijd even goed geweest voor onze aarde. We zijn met z’n allen op sommige gebieden aardig destructief geweest. We pompen van alles de lucht in, trekken de bodem leeg, en maaien het gras onder onze voeten vandaan. We staan echt op een punt dat we ons moeten realiseren dat groei niet altijd zonder gevolgen door kan gaan. Het is tijd dat we even pas op de plaats maken.
Verander de wereld, begin bij jezelf. Wie die spreuk heeft bedacht, verdient een lintje. Laat me dan gelijk ook een lintje aan Loesje geven, want die bedacht: verander de wereld, begin! Allebei zo waar!
Waarom zouden we niks doen?
Laat me het eens andersom stellen. Er zijn heel veel redenen te bedenken waarom je niet zou beginnen je leven te verduurzamen. Ik noem er twee:
- Het is een druppel op de gloeiende plaat. Wat voor impact kan jij nu hebben op een wereld waar nog eens 9 miljard andere bewoners leven? Dat kan jij met je goede bedoelingen geen verandering in brengen.
- Wij zijn het probleem niet, maar zij! De industrie met hun uitstoot, de politiek die het niet als prioriteit ziet, andere landen die alleen maar willen groeien en geen regels kennen. Zij moeten veranderen.
Als je wil, zuig ik met gemak nog tien redenen uit mijn duim. Het is namelijk veel makkelijker om te bedenken waarom je iets níet zou doen, dan waarom je iets wel moet doen. Want jezelf veranderen is namelijk een van de moeilijkste dingen om te doen.
Verander jezelf
Het is veel makkelijker om de schuld bij een ander te leggen. Anderen doen het niet goed en moeten veranderen. In een relatie zie je vaak hetzelfde. Bijvoorbeeld: Je wilt graag dat hij zijn vuile was in de wasmand stopt in plaats van naast het bed te laten liggen. Je kunt dan twee dingen doen: je zegt dat hij of zij moet stoppen met dat ongewenste gedrag (met als gevolg ruzie en nog meer ergernis, want het gaat hooguit een dag goed), of je verandert zelf. Jij zorgt ervoor dat het geen probleem meer is voor jou. Je besluit dat je stopt met ergeren over die vuile was, of je zet de wasmand naast het bed. Jezelf veranderen is namelijk een stuk makkelijker dan een ander veranderen. Als die er geen heil in ziet, zal er niks gebeuren.
En die druppel op de gloeiende plaat? In je eentje veranderen heeft zeker nut om te komen tot een duurzame wereld. Iemand moet beginnen. En wees gerust, je bent niet de eerste. Hoe meer mensen zich er van bewust van zijn dat we moeten veranderen, hoe groter de beweging wordt die op gang komt. Vergeet niet: de macht ligt bij de consument, bij de burger. Kopen wij massaal minder vlees, dan zullen er minder dieren worden geslacht. Gaan wij massaal aan de slag met minimaliseren, dan zullen er op den duur minder spullen gemaakt hoeven worden. Eisen wij massaal dat de producenten van koelkasten, koffiezetapparaten en elektrische tandenborstels hun kapotte spullen terugnemen als ze kapot zijn, dan zullen deze producenten duurzamere producten gaan leveren. Want anders kost het hen alleen maar geld.
Ja ja, het klinkt als een sprookje. En natuurlijk hebben we dit niet binnen een paar jaar voor elkaar. Maar hoe meer wij er ons bewust van zijn, hoe meer druk we kunnen uitoefenen op de politiek en de bedrijven. En dan zal er toch langzaamaan iets gaan veranderen.
Wat is jouw reden om duurzamer te leven?
Nu even terug naar redenen om wel duurzamer te gaan leven. Is het omdat je je zorgen maakt over de toekomst van je (klein)kinderen? Of omdat je vindt dat we slecht omgaan met dierenwelzijn? Of omdat je verdrietig wordt als je ziet hoe we met onze natuur omgaan zodra je beelden ziet van verwoeste regenwouden of vervuilde rivieren? Ik kan je tal van voorbeelden geven, maar het is belangrijk dat je het voor jezelf doet. Jouw beweegreden kan anders zijn dan die van mij. En dat is helemaal prima.
Schrijf op waarom jij de stap wilt maken naar een duurzamer leven? Wat is voor jou belangrijk?
Onthoud deze reden. Hieraan moet je denken als je aandacht gaat verslappen. Als je het te moeilijk vindt worden. Of als je tegengas krijgt van familie of vrienden die het maar onzin vinden. Denk dan even terug aan de reden waarom je het doet. Wedden dat je dan weer motivatie vindt om verder te gaan?
Lees hier de waarom ik de stap heb gemaakt
Er zijn meerdere redenen te bedenken om duurzamer te leven waar jij misschien nog niet aan hebt gedacht.
Duurzaam doen = geld besparen
Duurzaam leven is ook besparen. Een lastige, want veel mensen zullen zeggen dat het vooral geld kost. Dat duurzaam leven alleen voor mensen met geld is weggelegd. Maar niks is minder waar.
Duurzaam doen = gezond leven
Duurzaam leven is ook gezonder leven. Want door minder vlees te eten en betere producten voor jezelf aan te schaffen, zal je minder roofbouw plegen op je lichaam.
Duurzaam doen = sociaal leven
Duurzaam leven is een sociaal leven. Er zijn veel initiatieven in Nederland en de rest van de wereld waar je je bij kunt aansluiten. Denk aan een gezamenlijke moestuin, Hereboeren, energie coöperaties, weggeefwinkels, repaircafe’s, duurzaamheidcentra. Je hoeft het niet in je eentje te doen.