Zo ga je de kou te lijf en bespaar je energie!

Het wordt koud de komende dagen. Herstel: het ís koud. Hoe ga jij de kou te lijf? Gaat bij jou gelijk de kachel omhoog en cocoon je totdat de buitentemperatuur weer omhoog gaat? Of is dit juist voor jou de tijd om naar buiten te gaan? Hoewel het eerste aanlokkelijk klinkt, geldt voor mij zeker het tweede, ik ga naar buiten. Groot voordeel: de kachel hoeft dan helemaal niet omhoog.

1. Kou is goed voor je weerstand

Het verbaast me altijd hoe dochterlief de winter doorloopt. Waar is haar sjaal? Waar is haar muts? En moet die jas niet dicht? Hallo! Het VRIEST buiten. Wonder boven wonder komt ze elke winter zonder al te veel gehoest en geproest door. Ergo: je wordt niet ziek van de kou. Je wordt ziek van virussen en bacteriën. Die kou, hoe verschrikkelijk soms ook, is juist goed voor je weerstand.

2. Lekker luchten

Omdat het koud is hou je thuis de ramen dicht? Niet doen! Open je ramen elke dag een uurtje, zodat het lekker kan luchten. Dankzij die frisse droge buitenlucht warmt je huis daarna een stuk sneller op.

3. Dosis vitamine D

Nog even terugkomend op de gezondheid. Kou met een zonnetje, zoals voor de komende dagen is beloofd, zorgt voor een perfecte dosis vitamine D. En dat kunnen we in de winter heel goed gebruiken.

4. Goed voor de nachtrust

Na een dag in de buitenlucht geweest te zijn, slaap je ’s nachts meestal prinsheerlijk. Laat de verwarming in je slaapkamer lekker uit, want juist koude lucht zorgt ervoor dat je goed doorslaapt. Toch koud? Haal de flannellen lakens tevoorschijn en die lekkere wollen deken. Of zet de verwarming een uurtje voor het slapen gaan aan. En weer uit zodra je naar bed gaat. Dan is het aangenaam als je gaat slapen, en kan het vervolgens lekker afkoelen. Maar tegen die tijd heb je jezelf en je bed al lekker opgewarmd.

5. Stook niet te veel

Je hoeft het binnen niet warmer te maken dan normaal. 19 graden in huis is lekker, ook als het buiten koud is. Misschien wel juist als het buiten koud is. Trek dikke sloffen aan en die lekkere dikke trui die bedoeld is voor de echte koude dagen. En als je van een lekkere wandeling komt, heb je het al warm bij lagere temperaturen. Krijg je het ‘s avonds toch koud op de bank? Doe je voetjes van de vloer en leg een dekentje om je benen.

6. Geniet van je favoriete thee

Zit je nu nog te rillen? Maak een lekkere grote pot met thee. Wie warm is van binnen krijgt het minder snel koud.

 

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Be Sociable, Share!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *