3 jaar geleden: Crowdfunding: test voor ziekte van Lyme

Elke maand kijk ik even over mijn schouder terug in de tijd. Wat deed ik drie jaar geleden? Waar ging mijn blog over? Deze maand: Crowdfunding de Lymefighters

Drie jaar geleden investeerde ik via Crowdfunding in het laboratorium Innatoss Laboratories in Nederland. Zij werkten destijds hard aan het ontwikkelen van een test die de ziekte van Lyme, veroorzaakt door teken, sneller een halt toe kan roepen. De test is in staat om al in een vroeg stadium vast te kunnen stellen of een tekenbeet de infectieziekte Lyme heeft overgedragen. Zo’n  vroege diagnose is belangrijk, omdat de ziekte een heftige impact kan hebben op iemands leven. Drie jaar geleden zocht het laboratorium Lymefighters. Ik ben benieuwd hoe het er nu voor staat. Is de test er gekomen?

Via het crowdfundingproject haalden ze de gevraagde dertigduizend euro binnen en daarmee ontwikkelden ze de test. Waarom is zo’n test belangrijk? Vaak wordt er eerst gekeken of je een rode kring hebt, een typisch teken van de ziekte van Lyme. Heb je die, dan krijg je een antibioticakuur voorgeschreven. Maar niet alle mensen met die besmet zijn met Lyme krijgen een rode kring. Heb je toch de symptomen en vermoed je dat je Lyme hebt, dan kan deze test uitsluitsel bieden. In een vroeg stadium is Lyme goed te behandelen. Echter, hoe langer het onbehandeld blijft, hoe ernstiger de klachten worden.

Wist je dat:

  • Gemiddeld draagt 20% van de teken in Nederland de bacterie bij zich.
  • Ongeveer 3% van de beten heeft de ziekte van Lyme tot gevolg.
  • Als de teek lang vastzit, bv. meer dan een halve dag, wordt de kans op overdracht van de bacterie groter. Er is echter geen duidelijk bewijs voor hoe lang “lang” precies is.
    (bron: Innatoss Laboratories)

LymePaspoort

Het laboratorium biedt nu ook een paspoort voor mensen die veel buiten zijn en vaker door een teek worden gebeten. In het paspoort staat hoeveel antistoffen tegen de infectieziekte je in je bloed hebt, een soort nul-meting. Bij een volgende beet wordt die hoeveelheid antistoffen opnieuw gemeten en vergeleken met de vorige resultaten. Het is dan snel duidelijk of er meer antistoffen in je lichaam zijn en kan een infectie snel opgespoord. Zo kan je snel starten met een behandeling.

Symptomen Lyme

De symptomen nog maar een keer op een rij. Want een rode kring is dus niet de enige symptoom. Je kunt ook te maken hebben met:

  • Griepachtige klachten, zoals hoofdpijn, koorts en een stijve nek
  • Opgezwollen knie
  • Aangezichtsverlamming
  • Vermoeidheid

De volledige lijst met symptomen vind je hier.

De test is er gekomen en daar ben ik blij mee. Kijk eens rond op Crowdaboutnow, Oneplanetcrowd, of Voordekunst

Lees verder:

 

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *