3 jaar geleden: Dag auto, hallo elektrische scooter

Augustus 2015: Vandaag namen we afscheid. Ergens op een parkeerplaats. C3 en ik, we waren een goed team. Maar met C3 voor de deur, kan ik mijn duurzaamheidsdoelstellingen niet halen. Dus gaf ik Judith de sleutels, zij zocht dringend een kleine betrouwbare auto. Met twee kleine kinderen gaat zij voor gemak in plaats van duurzaamheid. Daar kan ik me ook wel iets bij voorstellen. Deze week ga ik op zoek naar een elektrische scooter. Geen nieuwe, maar tweedehands. Een elektrische scooter heeft veel voordelen: geen uitstoot, geen wegenbelasting, weinig onderhoud, geen oliepeil om te controleren en hij past in de garage. Uiteraard zijn er ook een paar nadelen: in tegenstelling tot een tweedehands auto, is hij in aanschaf (ook tweedehands) nog best prijzig. En als het regent… tja, dan word ik nat.

Augustus 2018: Geen dag heb ik er spijt van gehad dat ik mijn auto verruilde voor een elektrische scooter. Natuurlijk ben ik een paar keer flink nat geregend, maar die natte dagen zijn op een hand te tellen.

Geen dag spijt

Mijn elektrische scooter is vooral heel praktisch. Vooral wanneer ik dochterlief moet wegbrengen. Naar sport of naar een vriendin. Of voor even snel een boodschap. Samen is het gezellig op de scooter, omdat hij amper geluid maakt. Het zijn de momenten voor een leuk gesprek.
Voor snelle fietsers ben ik interessant. Regelmatig heb ik, met wind tegen, een mountainbiker achter me aanfietsen. Omdat ik geen uitstoot heb, ben ik voor hen een prettige windvanger met een goed tempo.
Weer thuis stop ik de stekker in het stopcontact. Is de batterij bijna leeg, dan laad ik hem een dag op. Na korte afstanden kan de stekker er na een à twee uur weer uit.

Maar koud is het wel

Heeft de scooter alleen maar voordeel? Nee zeker niet. Want het is bijvoorbeeld koud op de scooter. Heel koud in de winter. Van oktober tot april rij ik standaard met dode vingers, welke handschoenen ik ook draag. Gelukkig hebben we daariets op gevonden: handschoenen die vast zitten aan het stuur en waar je je gehandschoende handen in kunt stoppen. Het stopt de koude wind en mijn handen blijven een stuk langer warm. Ook voor mijn voeten hebben ik overschoenen gekocht, zodat mijn tenen er niet afvriezen. In de winter kies ik daarom vaak liever voor de fiets, omdat ik me dan zelf warm kan fietsen.

Nieuwe batterijen

Onderhoud is er geweest. Niet gek, want de scooter kocht ik immers tweedehands. Na verloop van tijd werd de accu zwakker en zwakker, zodat ik op een gegeven moment niet verder dan 10 kilometer kwam op een accu. Manlief kocht een nieuwe set batterijen en verving ze eigenhandig. Ondanks het eigen werk was het een dure grap.
Verder zijn de kosten verwaarloosbaar. Elke maand betaal ik een paar euro voor de verzekering. Dat is alles. Bij een tankstation ben ik al drie jaar niet meer geweest.

Lees verder:

 

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *