Ik ben niet de allergrootste make-up drager. Beter gezegd: ik draag géén make-up. Dochterlief echter wel. Van wie zal ze dat toch hebben, vraag ik me wel eens af? Op haar mascara in de badkamer zie ik het Vegan-logo staan. Veganistische make-up, wat moet ik me daar bij voorstellen? Als ik dochterlief ernaar vraag, haalt ze haar schouders op. Ze heeft geen idee wat dat logo inhoudt. Het gaat er haar om wat er uit het potje komt en of het goed smeert (zucht). Maar mijn interesse is ondertussen gewekt. Want ik zoek al heel lang naar duurzame verzorginsproducten. Vegan is hier een mooi onderdeel van. Wat is Vegan make-up eigenlijk?
Ik probeer me daar een voorstelling van te maken. Wat heeft een dier te maken met lippenstift? Is niet alle make-up plantaardig? Of is dit het zoveelste marketing trucje?
Veganisten streven er naar om elk gebruik van dieren voor voeding, kleding, amusement, cosmetica en noem maar op, te vermijden. Kortom: een dier wordt niet gebruikt om zijn vacht, niet om zijn vlees, en niet om op getest te worden. De meeste veganisten kiezen voor veganistische producten. En gelukkig voor hen (en voor de dieren): de keuze wordt steeds groter.
Als we het over vegan cosmetica hebben, dan zijn er twee aspecten die een product geschikt maakt voor veganisten: Er zitten geen dierlijke ingrediënten in het product, en het product is niet op dieren getest. Voor dit laatste gebruikt men de Engelse term Cruelty Free, dierproefvrij.
Cruelty free make-up
Veel make-up producten zijn Cruelty Free. Dat betekent dat deze producten niet op dieren getest zijn. Zelf dacht ik het testen van make-up op dieren al lang achterhaald was. Maar helaas, het gebeurt nog steeds. Cruelty Free cosmetica herken je aan het logo met het haasje. Rijst de vraag: zijn Cruelty Free producten automatisch ook vegan? Nee, lang niet altijd.
Vegan make-up
Wat maakt lipstick, eyeliner en foundation dan zo ‘dierlijk’? De ingrediënten. Veel cosmetica bevat onder andere guanine, keratine en collageen. Al deze producten zijn afkomstig van dieren. Collageen is een eiwit dat in bindweefsel van mens en dier zit. Voor cosmetica wordt dit meestal gehaald uit runderen. Het veganistische alternatief is collageen uit gist, bacteriën of planten. In nagellak vind je guanine, afkomstig van vissenschubben. Het geeft je nagellak een mooie glans. Keratine is ook een eiwitbron. Werkt goed om beschadigd haar te herstellen. Vaak is het afkomstig van slachtafval. Keratine zit in haren, hoeven en veren van dieren.
Veganistische producten bevat ook geen dierlijke bij-producten, zoals honing, bijenwas of melk. Is vegan make-up Cruelty Free? Wel vaak, maar helaas niet altijd.
Er zijn nog meer ingrediënten waar je op moet letten als je vegan make-up wilt. Op de website van Enjoy Devine Nature vind je een goed overzicht. Wil je het zeker weten? Check dan of jouw make-up het vegan logo heeft.
Welke merken zijn vegan?
Het is niet makkelijk om cosmeticamerken te vinden die 100% vegan zijn. Maar gelukkig zijn er veel wiens assortiment voor meer dan 80% uit vegan producten bestaan. Cruelty Free zijn ze allemaal.
- Ethique – Sinds kort te koop bij Holland & Barret. 100% vegan, 100% Cruelty Free en ook nog eens Zero Waste
- Lavera – De producten van het Duitse natuurcosmeticamerk Lavera zijn 100% Cruelty Free. En de meesten zijn ook Vegan.
- Inika – Dit Australische merk is 100% vegan en 100% Cruelty Free. En ook nog eens gecertificeerd biologisch! Te koop bij Biggreensmile
- PHB Ethical Beauty – een Engels familiebedrijf. De producten zijn handgemaakt, niet getest op dieren en 100 % vegan. Komt nog eens bij dat 20% van de netto winst van PHB Ethical Beauty ten goede komt van een goed doel.
- Lush – Lush is een Brits bedrijf. 80 % van hun producten is vegan. 100% is Cruelty Free. Te koop in de stenen Lush winkels en online.
Kortom: Wil je diervriendelijke make-up? Zorg er dan voor dat je make-up zowel Cruelty Free én Vegan is. Let op de logo’s.
Bespaartip
In ons leven geven we gemiddeld 200 euro per jaar uit aan cosmetica. Dat is 13.000 euro in ons leven. Een mooi bedrag wat je ook zou kunnen sparen. Kan je je een leven zonder make-up echt niet voorstellen? Probeer dan eens wat minder te gebruiken. Laat de eyeliner eens liggen en kijk wat er gebeurt.
Deze blog kan afflilate links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie ontvang wanneer jij via mijn link overgaat tot aanschaf van een product. Echter zonder extra kosten voor jou. Het helpt mij om mijn missie om toe te werken naar een duurzamere wereld uit te voeren.
Lees verder:
A says
Leerzame blog weer!
Zaten body shop en de hauschka ook in het onderzoek? In mijn idee ‘eerlijke’ aanbieders sinds jaar en dag. Maar misschien heb ik het mis?
Ageda says
Nee, je hebt het niet mis. Veel producten van de Body Shop en dr. Hauschka zijn veganistisch. Maar niet allemaal. Check daarom altijd de ingredientenlijst. Of kijk op de websites van deze merken, daar staat het vaak vermeld.
c says
Weleda is toch ook veganistisch?
Ageda says
Het merendeel van de producten van Weleda is vegan. Maar niet alles. Zoals zij op hun website melden: Voor een aantal verzorgingsproducten gebruiken we bewust dierlijke ingrediënten om hun unieke eigenschappen, bijvoorbeeld zuivere wolwas en bijenwas.