Er zijn verschillende manieren om je huis te isoleren. Het doel van isolatie is om de warmte binnen te houden als het koud is, en de koelte als het buiten warm is. Een goed geïsoleerd huis is niet alleen prettig om in te wonen, het verlaagt ook je energiekosten. Een manier van isoleren die veel wordt toegepast, is spouwmuurisolatie. Maar wat is dat nu precies? En wat is de meest duurzame manier van spouwmuurisolatie?
Een huis heeft een dak, een vloer, muren, deuren en ramen. Al deze elementen bij elkaar is de schil van je woning, en deze schil kun je één voor één isoleren. In deze blog heb ik het over de muren, een heel belangrijk onderdeel van de isolerende ‘schil’.
Soorten muren
Een muur is een muur zou je zeggen. En hoewel ze van binnen en van buiten vaak hetzelfde eruit zien, is niks minder waar. De meeste huizen hebben een binnenmuur en een buitenmuur. Alleen heel oude huizen, gebouwd vóór 1920, hebben een steens muur. Dit betekent dat de muur een hele baksteen lengte dik is. De stenen zijn in de lengte en de breedte gelegd. Net zoals je een huis van Lego bouwt. Een dergelijke muur zal altijd koud aanvoelen, want steen isoleert immers niet.
Iets jongere huizen hebben vaak een halfsteensmuur. Hierbij werden de stenen in de lengte geplaatst als twee lagen tegen elkaar. Deze muren zijn sterker maar isoleren nog steeds minimaal.
De meeste huizen van na de oorlog hebben een binnen en buitenmuur die worden gescheiden door een spouw. Dit is een holle ruimte tussen de muren. De muren staan met elkaar in verbinding door middel van spouwankers.
Is mijn spouw wel (goed) geïsoleerd?
Door de holle ruimte op te vullen met isolerend materiaal, ontstaat spouwmuurisolatie. Maar als de ruimte niet zichtbaar is, hoe weet je dan of de spouw van jouw huis geïsoleerd is? En zo ja, waarmee?Op bouwtekeningen kun je vaak wel zien of je een spouwmuur hebt of niet. Maar je kunt meestal zelf niet zien wat er precies tussen je binnen- en buitenmuur zit. Daarvoor heb je hulp van een expert nodig die ‘in de muur’ kan kijken. Hij kan ook zien wat de staat van de isolatie is. Is het nog goed opgevuld, of zit er vuil in. Vuil, zoals cementresten, kan een koudebrug vormen waardoor warmte naar buiten lekt.
Een tweede methode om te ontdekken of jouw spouwmuur (nog) wel goed geïsoleerd is, is door een warmtescan te maken. Dit kan je het beste laten doen in de winter als de temperatuur rond het vriespunt is. Door de woning goed warm te stoken, ziet een warmtecamera waar warmte uit het huis wordt gelekt. Lekt er veel warmte via de muren of zie je op sommige plaatsen in de muren warmtelekken, dan weet je dat deze niet goed geïsoleerd zijn.
Het kan zijn dat de isolatie in de spouw is verweerd of verzakt. Als de originele isolatie dun is, kan deze bijgevuld worden. Is de isolatie te dun of niet meer afdoende dan kan met korrels, vezels of schuim de isolatie verbeterd worden. Experts kunnen vaststellen of bijvullen mogelijk is en wat de beste methode is.
Soorten spouwmuurisolatie
Je spouwmuur laten isoleren gebeurt vaak met EPS parels (bolletjes van piepschuim), glaswol, steenwol of schuim. Alle vier isoleren goed. Wil je liever gaan voor echte duurzame varianten, dan kies je voor houtwol, hennep, vlas, gerecycled katoen, leem en stro. Bij de productie van de natuurlijke isolatiematerialen wordt minder CO2 uitgestoten dan bij de reguliere isolatie. Nadeel is echter dat je een dikkere laag nodig hebt om dezelfde isolatiewaarde te halen als de minder duurzame varianten. Ze kunnen dan ook niet altijd in spouwen toegepast worden en zijn beter geschikt voor verbouw of nieuwbouw. Niet alle natuurlijke varianten kunnen goed tegen vocht en zijn dus niet geschikt voor vochtige spouwmuren. Kurk en houtwol kunnen wél goed tegen vocht.
In Nederland is helaas de weg naar duurzame spouwmuurisolatie nog niet echt gevonden. In tegenstelling tot de landen om ons heen. In Duitsland en Frankrijk wordt veel meer gebruik gemaakt van duurzame spouwmuurisolatie.
Nog een laatste tip:
Je krijgt subsidie voor muurisolatie. Dit is 4 euro per m2. Neem je nog een andere maatregel, dan krijg je 8 euro per m2 subsidie.
Lees verder
Geef een reactie