Veganistisch eten is lekker. Ik kan het niet vaak genoeg zeggen. Vanavond had ik weer het bewijs op mijn bord liggen. Overheerlijke ‘gehaktballetjes’. Althans, zo verkocht ik ze aan dochterlief. Hoewel ze gelijk doorhad dat dit géén echte ‘bal’ was, zat ze lekker te smullen van deze veganistische gehaktballen. Waarom ik het dan toch gehakt noem? Omdat er gehakte noten in zitten. Gehakt is gehakt.
Lees hieronder het recept van notengehaktballetjes, of kijk hier op de site van VeganChallenge waar het recept vandaan komt. Je vindt daar ook een heerlijke champignonsaus.
Notengehaktballetjes
Ingrediënten:
- 1 kleine ui
- 2 teentjes knoflook
- 6 middelgrote champignons
- 2 el olie
- 1 el bloem
- 250 ml water
- ½ bouillontablet
- 175 g gemengde noten (bijv. amandelen, hazelnoten, cashewnoten)
- 125 g paneermeel
- 1 eetlepel ketjap manis
- ½ eetlepel gedroogde Italiaanse kruiden, bijvoorbeeld tijm en rozemarijn
- Versgemalen peper
- Handje bloem
- Olie om in te bakken
Bereiding:
Snijd de ui, knoflook en champignons fijn en fruit deze ±5 minuten in de olie. Voeg de eetlepel bloem toe en bak eventjes mee. Voeg water, bouillon, ketjap, en kruiden toe en laat ±5 minuten koken.
Hak de noten fijn in een keukenmachine, of met een groot mes. Voeg noten en paneermeel toe. Haal de pan van het vuur en laat het mengsel wat afkoelen.
Vorm balletjes, ongeveer 16 stuks (4 p.p.), en bedek deze rondom licht met bloem door ze er doorheen te rollen. Bak de balletjes vervolgens in een koekenpan in een paar eetlepels olie op matig hoog vuur.
Geef een reactie