Een brownie eten zonder je schuldig te voelen? Sterker nog, een brownie eten en je gezond voelen, omdat je weer een portie peulvruchten binnen hebt. Deze chocoladebrownie heeft als hoofdbestanddeel zwarte bonen. En geloof me of niet, het is reuze lekker! En helemaal vegan!
Bonen in de taart
‘Wat doe je er nou in’, vroeg manlief me afgelopen weekend, terwijl ik de ingrediënten voor de brownie aan het mengen was. Hij hield het potje zwarte bonen in zijn hand. Eigenlijk zijn zwarte bonen helemaal niet bekend bij ons thuis. We eten bruine bonen, kapucijners, kidneybonen of in een sporadisch geval witte bonen. Maar zwarte…
Prima vleesvervanger
Zwarte bonen zijn kleiner dan bruine bonen, zwart van kleur en hebben een rondere vorm. Ze zijn heerlijk in chili’s, salades en andere Mexicaanse en Spaanse maaltijden. Zwarte bonen zijn een prima vleesvervanger, want ze zitten boordevol eiwitten en vezels. Redenen genoeg dus om zwarte bonen te eten.
Verrassing
Dat je zwarte bonen ook kunt gebruiken in gebak, als hoofdbestanddeel van een brownie, was voor mij een verrassing. Maar samen met banaan, cacao, kokosolie en ahornsiroop wordt het een heerlijk geheel. Mixen met de mixer lukt niet zo goed met die bonen, dus gebruik een keukenmachine of staafmixer.
Brownie van zwarte bonen (vegan)
Een recept van Ilona van www.mijnnieuwelevenswijze.blogspot.nl
Voor een cakevorm van 24x10cm of 8 cupcakes:
- 150 gr gedroogde zwarte bonen (of een blikje van 256 uitlekgewicht)
- 30 gr kokosolie (gesmolten)
- een rijpe banaan
- 4 lepel cacaopoeder
- 60 gr havermout
- Snufje zout
- 2 lepels ahornsiroop
- 4 lepels water (of kookvocht van de bonen)
- 1 lepel vanille-extract
- 1 koffielepeltje bakpoeder
- Eventueel wat noten naar keuze
Bereiding
Week de bonen een nacht of langer en kook ze gaar. Of open het blik. Giet de zwarte bonen af en vang het kookvocht op. Laat afkoelen (als je ze net hebt gekookt). Smelt de kokosolie in een pannetje. Meng de havermout, het bakpoeder, cacaopoeder en een snufje zout en voeg vervolgens de zwarte bonen toe.
Doe de banaan, siroop, olie, water en vanille-extract bij de bonen. Mix met de staafmixer tot een gladde massa. Hak de noten grof en en lepel ze door de massa.
Verdeel het deeg over een bakvorm of muffinvormpjes en bak ze 30 minuten in een oven op 180 graden.
Tip: doe een flinke lepel pindakaas door het beslag. Mmmm
Meer vegan bakinspiratie nodig?
Wat dacht je van deze Osawa cake?
Geef een reactie