Al heel lang wil ik zelf chocoladepasta maken. Maar hoe doe je dat? Toevallig vond ik hét recept dit weekend, terwijl ik op zoek was naar een taart om onze visite mee te verwennen. Deze taart bestaat voor 50 procent uit tongstrelende chocoladepasta: de Vegan Nutella van de Groene Meisjes.
De chocoladepasta is werkelijk verrukkelijk! Hij is vegan én ook nog eens suikervrij. Dadels zorgen voor het zoete gedeelte. Alle ingrediënten had ik gelukkig in huis. In de kast stond nog een voorraad ongepelde hazelnoten. Het kraken van deze hazelnoten was overigens nog de grootste klus, omdat we alleen een notenkraker hebben die grote walnoten kan kraken. Hazelnoten zijn te klein. Naarstig zocht ik naar een oplossing: Een hamer? Een steen? Nee, dat geeft allemaal zo’n rommel. Wat te denken dan van de knoflookpers? Net zo handig te gebruiken als hazelnotenkraker.
Recept
- 10 gedroogde dadels
- 140 gram hazelnoten
- 2 eetlepels cacaopoeder
- 1 theelepel vanille extract
- snufje zout
- 3 eetlepels ongezoete amandeldrink
1. Week de dadels in een bakje met water tot ze zacht zijn.
2. Rooster de hazelnoten 12 minuten op een bakplaat in de oven op 180 graden.
3. Laat de hazelnoten afkoelen. Leg een schone theedoek over de hazelnoten en maak met je handen wrijvende bewegingen over de doek. Als het goed is laten de velletjes van de hazelnoten nu los en houd je blanke hazelnoten over.
4. Doe de hazelnoten in de keukenmachine en laat 5 tot 10 minuten draaien tot je een soort boter hebt.
5. Voeg de ontpitte dadels, cacaopoeder, vanille, zout, amandeldrink en 2 eetlepels van het water waarin je de dadels hebt geweekt, toe. Laat draaien tot alle ingrediënten goed gemixt zijn en je een lekker romige Nutella hebt.
Hazelnoten roosteren
De lekkere smaak ontstaat door het roosteren van de hazelnoten. Net gekraakte hazelnoten hebben een bruin vliesje. Maar na 10 minuten in de oven veeg je deze er zo af met je vingers of een theedoek. De noten mix je vervolgens met de gewelde dadels, een vleugje vanille, wat cacao, een scheutje amandelmelk en een snufje zout. En voila, het resultaat is een smeuïge finger lickin’ good, overheerlijke chocoladepasta.
Hazelnotentaart
De chocoladepasta gebruikte ik (helaas) in zijn geheel voor de vegan Hazelnotentaart, een recept uit het inspirerende en leuke boek van de Groene Meisjes. Het is uiteraard (want vegan) een recept zonder ei en boter. Naast meel en bakpoeder zit er appelmoes en melk in. En een beetje kokosbloesemsuiker. Appelmoes heb ik niet standaard in huis, dus schilde ik een appel uit de fruitmand en kookte deze totdat hij als moes uit elkaar viel. Net genoeg voor de cake. Ik blijf het bijzonder vinden dat je cake kunt maken zonder eieren en boter.
De chocoladepasta smeerde ik uit over de cake en… nou ja, ik heb er geen woorden voor. Ik proef het nog steeds, terwijl we het laatste stuk al hoog en breed achter de kiezen hebben.
Groene Meisjes bedankt! Jullie hebben mij én de visite heel gelukkig gemaakt. Zowel de chocoladepasta als de Hazelnotentaart staan vanaf nu regelmatig bij ons op tafel.
Geef een reactie