De maand in kleur: Geel

binnenste van een gele bloem

Kleuren zijn belangrijk. Ik had er eigenlijk nooit zo over nagedacht, maar als je je gaat focussen op kleur, dan gaat er een wereld voor je open. En wist je dat kleur onze stemming beïnvloedt? Kleur is overal om ons heen: in de tuin, op mijn bord en in huis. De kleur geel wordt vaak geassocieerd met vrolijk en zonnig. Het brengt leven in de brouwerij. Geel is niet voor niets het symbool van de zon. Ik word erg gelukkig als de dag begint met een zonnestraal. Dus geel is mijn kleur.

Geel in de tuin

Ook een tuin met veel gele bloemen ziet er super zonnig uit. Veel wilde bloemen in onze omgeving zijn geel. Afgewisseld met oranje en rood en het groen van de bladeren wordt het al snel een op en top zomerse tuin. Bijen komen er graag op af. In het vroege voorjaar begint het al met de narcissen en de krokussen. Gevolgd door de paardenbloemen en boterbloemen. Gelukkig is er in augustus ook nog veel geel in de tuin. Met een ereplaats voor de zonnebloem. Dit jaar hoeven we die niet zelf te zaaien. Onze buurman heeft een zogeheten akkerrand rond zijn graanveld aangelegd. Een waar zonnebloemenparadijs.

Collage van verschillende bloemen in de kleur geel

Geel is een primaire kleur, en ligt tussen oranje en groen.

Geel eten

Eten we ook geel? Natuurlijk! Paprika’s en bepaalde tomatenrassen zijn geel. Van voedsel met een geel kleurtje schijnen we gelukkig te worden. Dus kom maar op met die banaan, citroen, abrikoos, appel, perzik, mais, meloen, ananas en pompoen. En doe er een plakje kaas bij en een zakje tortillachips.

Wat doet de kleur geel met je?

De kleur geel stimuleert het brein, denkproces en zenuwstelsel. Geel wordt geassocieerd met energie, zon, een nieuw begin, levensplezier en geluk. De kleur stemt vrolijk en positief. Door de stimulatie van het brein staat de kleur voor kennis, wijsheid en volwassenheid, maar ook voor creativiteit en fantasie. Maar geel heeft ook zo zijn negatieve associaties. Denk bijvoorbeeld aan jaloezie, onbetrouwbaarheid, verraad en lafheid. Verblijven in een overwegend gele ruimte maakt onrustig, je verliest er snel je geduld. (bron: Beeldbalie.nl)

Geel in de kledingkast

Ik heb een kanariegeel hemdje in de kast liggen. En ja, die draag ik zomers regelmatig. Op een blauwe broek (lekker Zweeds). Geel is een goede kleur om te dragen wanneer je wat meer zelfvertrouwen nodig hebt. Of wanneer je een belangrijke beslissing moet nemen. Omdat geel warmte geeft, helpt het bij het leggen van contacten. Handig als je gaat netwerken.

Geel bekennen

  • Gezegde: Zich groen en geel ergeren 
  • Muziek:Yellow submarine – hit van The Beatles in 1966
  • Sport: Niks is in de wielersport zo gewild als de Gele trui

Lees hier alles over paars