De maand in kleur: Paars

Kleuren zijn belangrijk. Ik had er eigenlijk nooit zo over nagedacht, maar als je je gaat focussen op kleur, dan gaat er een wereld voor je open. En wist je dat kleur onze stemming beïnvloedt? Kleur is overal om ons heen: in de tuin, op mijn bord en in huis. Deze maand: de kleur paars.

Paars in de tuin

Deze week werd ik getroffen door de kleur van Groot en Klein Kaasjeskruid. Wat bloeien deze planten toch prachtig paars. Toen ik op zoek ging naar paars in de tuin, ontdekte ik allemaal nieuwe planten. Niet dat ik niet wist dat ze er waren, maar door op de kleur te letten werd ik er helemaal door betoverd.


De kleur paars is blauw met rood of rood met paars. Paars is er in veel gradaties: ergens tussen magenta en violet

Paars in eten

Paars hangt ook in de groentetuin: de kapucijners. Eenmaal in de pan zijn ze groen. Maar er belandt ook veel paars op je bord: aubergine, bieten, uien, paarse boerenkool, zoete aardappel, enz. En wat te denken van fruit: bosbessen, pruimen en druiven knallen van je bord af. 

Het blijkt dat de natuurlijke blauwpaarse kleurstof in groente en fruit vol zit met anthocyanen. Volgens wetenschappers heeft dit stofje een gunstig effect op de hersenen en het geheugen. Een extra reden dus om er veel van te eten.

Wat doet paars met je

In koningshuizen zie je de kleur paars vaak terug. Daarom associëren we paars vaak met luxe, stijl en rijkdom. Op spirituele gebied staat paars voor visie, waarheid en wijsheid. De kleur werkt opbeurend en kalmerend en stimuleert de creativiteit. Associaties op paars zijn intuïtie, daadkracht, leiding, raad en bemiddeling. (bron: Beeldbalie.nl)

Paars in de kledingkast

Ik heb maar één paars kledingstuk in mijn kledingkast hangen: een zwart met magenta shirtje. Jammer. Want volgens stylingsconsulente Margiet toont violet/paars je creativiteit, individualiteit en kracht. Wanneer je een eigen stijl en persoonlijkheid wilt benadrukken dan is paars een goede kleur. 

Paars bekennen

  • Politiek: De kabinetten Kok I (1994-1998) en Kok II (1998-2002), beide gevormd door PvdA, VVD en D66 en het kabinet-Rutte II worden paars genoemd. 
  • Boek: Color Purple – een van mijn favorieten! Boek van Alice Walker. Door Steven Spielberg verfilmd met Whoopie Goldberg en Oprah Winfrey
  • Paarse Vrijdag: Sinds 2010 is het elke tweede vrijdag van december Paarse Vrijdag. Het is een dag waarop scholieren en studenten door het dragen van de kleur paars op school hun solidariteit kunnen tonen met homoseksuelen, biseksuelen, lesbiennes en transgenders.


Lees ook: Een maand lang alles zelf maken