• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

elkedaggroener

inspiratie voor een duurzame leefstijl

  • Home
  • Duurzame inspiratie
    • Hergebruik
    • Ons eten
    • Energie
    • Minder spullen
    • Verzorging
  • Blog
    • Zelf doen
    • Zelf maken
    • Zelf beleven
    • Zelf bouwen
    • Zelf planten
    • Lezen, zien en kopen
  • Shop
    • Kaarsen
    • Houten producten
    • Tuinieren
    • Duurzaamheid
    • DIY
  • Over mij
    • Samenwerking
    • Voor bedrijven
  • Contact

Duurzaam eten: het menu van morgen

25 november 2015 door Ageda Venema Leave a Comment

duurzaam etenKen je het al, het menu van morgen? Dat is anders dan het menu van gisteren. Gisteren stond er vlees op het menu, morgen peulvruchten. Gisteren aten we 2 scheppen groente, morgen 5 scheppen. Gisteren dronk ik anderhalf glas melk, morgen 1 glas. Dit menu is niet van Sonja Bakker, maar van Natuur en Milieu. En heeft twee doelen: gezond én duurzaam eten.

Iets meer peulvruchten, iets minder vlees

Dankzij deze eenvoudige aanpassingen in het menu, kunnen we duurzaam eten zonder dat het ons een cent meer kost. Want het houdt niet in dat we ánders moeten eten, maar eerder iets meer van het een en iets minder van het ander. Dit zijn de basisprincipes van het menu:

  1. Geef groenten de hoofdrol
  2. Eet met het seizoen mee (Noordzeevis, groente van de akker en fruit van buiten)
  3. Kies vaker peulvruchten, noten en volkorengranen (boordevol eiwitten en vezels)
  4. Kleinere rol voor vlees en zuivel (dat scheelt enorm veel water, energie en CO2 uitstoot)
  5. Verminder voedselverspilling (koop, kook en bewaar slim)

Voorwaarden voor duurzaam eten

  • geen stijging van landbouwgrond
  • CO2 uitstoot beperken
  • meer dierenwelzijn in de veehouderij
  • duurzame visserij
  • het voedsel wordt eerlijk verdeeld over de wereldbevolking

Krijg je er trek van? Check dan hier snel een aantal verrassende recepten. Wat dacht je van deze boerenkoolmuffin?

Filed Under: Zelf doen Tagged With: groente, minder vlees, peulvruchten

Reader Interactions

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Primary Sidebar

Zoeken

Winkelmand

Weten hoe je biologisch én goedkoop kunt eten? Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang de checklist gratis.

Producten

  • Duurzame handgemaakte kaarsen: vierkant €5.50 – €7.50
  • zwarte kaars moeder en kind Kaars moeder en kind €7.50 – €8.00
  • Week kalender €7.95
  • Handgemaakt van kaarsresten: Piramidekaarsen €7.95
  • citronellakaars blauw Citronellakaars in terracotta pot €7.50

Meest gelezen

Sorry. Nog geen gegevens beschikbaar.

BoekenBoeken

Mijn blogs

Toen ik besloot bewuster te gaan leven, wist ik niet waar te beginnen. Maar al snel werd duidelijk dat elke stap die ik zette, goed was. Ik hoop dat mijn ervaringen jou kunnen inspireren.

Zelf doen          Zelf bouwen
Zelf planten     Lezen, zien en kopen
Zelf beleven     Zelf maken

  • Bloglovin
  • Facebook
  • LinkedIn
  • Home
  • Duurzame inspiratie
  • Blog
  • Shop
  • Over mij
  • Contact

© 2023 · elkedaggroener ·