Duurzaam vliegen, kan dat?

SurinameHet duurt niet lang mee en dan gaan we naar Suriname! Het land waar ik meer dan tien jaar heb gewoond en waar veel van mijn lieve vrienden zich bevinden. We hebben er enorm veel zin in. Maar… vliegen past eigenlijk niet in mijn duurzame straatje. Hoewel er geen alternatief is voor het vliegtuig, vind ik toch dat ik moet kijken hoe ik de reis, en ook ons verblijf, zo duurzaam mogelijk kan maken.

Stap één zet ik gewoon hier achter mijn computer. Ik ga CO2 compenseren. Want het is nogal een reis en de uitstoot is niet mis. Deze gassen versterken het broeikaseffect en de klimaatverandering. Om te weten om hoeveel CO2 het gaat, gebruik ik de rekentool van Trees for All. Trees for All is een stichting (dus zonder winstoogmerk) en plant ter compensatie bomen in zowel Nederland als in het buitenland. Hiervoor heeft de stichting verschillende projecten waar ze tegelijkertijd werkt aan verbetering van levensomstandigheden van de lokale bevolking. Er zijn meer organisaties die CO2 voor je kunnen compenseren, maar Trees for All is een van de weinige met het CBF-keurmerk en wordt door de Belastingdienst erkend als goed doel.

20141207_Trees for all certificaatDe tool invullen is simpel. Ik geef aan waar ik heen ga en hoe ik dat doe (Suriname met het vliegtuig). De tool berekent dat dit neerkomt op een totale uitstoot van 4,5 ton CO2 (retourtje). Hiervoor moet 1 boom 396,5 jaar groeien in de tropen, wordt me erbij vertelt. Dit kan ik compenseren voor € 43,88, en Trees for All investeert dit in het project bosherstel in Maleisië. Daarnaast doneer ik ook nog 6 bomen die geplant worden op de Filipijnen.

Heb ik mijn reis nu ‘afgekocht’? Zo voelt het niet direct. De beste manier om CO2 te verminderen is door je energieverbruik naar beneden te brengen. En vliegen zorgt juist voor een heel hoog energieverbruik.  Maar soms kan of wil je niet anders. Dan vind ik compenseren het beste alternatief.

 

Be Sociable, Share!

2 Comments on “Duurzaam vliegen, kan dat?”

  1. Pingback: Duurzaam reizen doe je zo - elkedaggroener.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *