Duurzame kleding, waar koop ik die?

biologische kledingBuiten giert de wind om het huis. Het is herfst. En ik heb nieuwe kleren nodig. Wat het probleem is? Ook kleren hebben een voetafdruk. En een beste ook. Of beter gezegd: geen beste. In mijn streven om energieneutraal te leven, hoort duurzame kleding. Maar waar koop ik die?

Wist jij dat katoen de meest vervuilende grondstof voor kleding is? En dat daarnaast katoenboeren amper geld voor hun waar krijgen? Ik niet. Ja, dat veel kleding wordt gemaakt door kinderhanden, meisjes van 13 of 14 jaar die lange dagen zwoegen in muffe fabrieken voor nog minder dan het minimumloon en amper rechten hebben. Dat weet ik. Eerlijke productie en handel is belangrijk als het om kleding gaat. Maar het shirtje dat ik vandaag draag is gemaakt van katoen, en dat blijkt een zeer giftige grondstof. De katoen zelf natuurlijk niet, maar wel de manier waarop het in veel landen wordt verbouwd. Er worden zoveel chemicaliën gebruikt, dat de grond verziekt, evenals de boer die het verbouwt. Die daar overigens ook nog eens een belachelijk lage prijs voor krijgt. Ook als je verder in het productieproces van kleding kijkt, zijn er veel momenten waarop het met de arbeid én het milieu niet zo nauw wordt genomen.

Dus ik ga voor duurzaam: kleding van biologisch katoen, hennep, bamboe of wol. Deze week is het de Dutch Sustainable Fashion Week, en daarmee aandacht voor duurzame mode. Een goede zaak! Verschillende duurzame modemerken en winkels doen mee. Ik ga op zoek naar nieuwe kleren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *