De een heeft enkel een laatje, de ander een enorme kast waar je makkelijk zelf in past. Maar hoe dan ook, in Nederland hebben we bijna allemaal een diepvries. Het is het ideale apparaat om eten langer te bewaren zonder dat het bederft en met behoud van vitamines. Maar gebruik je ‘m wel goed? Vreet jouw vriezer stroom of is het een zuinige vriezer? Haal je er wel alles uit wat er in zit?
Ik ben wat dit betreft zelf het slechte voorbeeld (vaak een reden om er een blog over te schrijven). Mijn diepvries staat in de schuur, moet nodig ontdooit worden, er zit groente en andere producten in van vorig jaar, en van enkele producten kan ik niet meer goed zien wat het is. Herkenbaar? Lees dan snel verder.
Stroomverbruik vriezer
Een vriezer verbruikt stroom. Wil je eten bewaren zonder stroomverbruik, dan kan je voedsel beter fermenteren, inmaken of drogen. Maar ja, dat kost tijd. Een diepvriezer is oh zo handig. Je stopt het eten er in en denkt er verder niet bij na. Maar dat is dan tegelijkertijd ook de grootste valkuil van een vriezer. Het eten wordt niet alleen onsmakelijk als het er te lang in ligt, je stroomrekening schiet er ook van omhoog. Wil je dat je energiezuinige vriezer, let dan op het volgende:
- Koop een zuinige vriezer. Ben je toe aan een nieuwe vriezer, let dan op het energielabel. Een vriezer met label A is zuiniger dan met label F. Maar vanaf label C begin je al winst te boeken. Vriezers met het energielabel A+++ bestaan sinds 2021 niet meer. De vriezers die voorheen dit label hadden, staan nu in energieklasse C. Dat betekent dat je met een nieuwe vriezer met energielabel C, momenteel de meest zuinige vriezer in huis hebt. Heb je nog een hele oude vriezer? Dan kan het lonen te investeren in een nieuwe, want die zijn soms tot wel 70% zuiniger. Dat verdien je snel terug!
- Plaats je vriezer niet in een onverwarmde schuur. De compressor van een vriezer werkt namelijk niet goed bij een te lage omgevingstemperatuur. Het beste is om je vriezer op een plek te zetten waar het minimaal 10 graden Celsius is.
- Ontdooi je vriezer 2 x per jaar. Want hoe meer ijs zich een vriezer vormt, hoe harder hij moet werken. Een laagje ijs van nog geen 2 mm dik zorgt er al voor dat de vriezer 10% meer energie verbruikt.
- Zet je vriezer niet te koud. De beste temperatuur voor je vriezer is -18. Veel vriezers kun je wel kouder zetten, maar dat is vaak onnodig. Je bewaart je voedsel er niet langer door. Wel krijg je er een hogere energierekening van.
- Vul je vriezer. Met een lege vriezer moet het apparaat elke keer als je de deur opent, hard werken om koel te blijven. Bij een volle diepvries werkt het bevroren voedsel als een koelelement. Zo blijft je diepvries makkelijker op temperatuur houdt.
Wat kan je invriezen?
Dat je brood, ijs, groente en vlees kunt invriezen, wist je waarschijnlijk al lang. Maar kaas? Boter? Zelfs eiwit kun je invriezen. En tofu! Hoe doe je dat?
- Groente: de meeste groente moet je eerst blancheren voordat je het invriest. Dit betekent dat je ze heel kort kookt (maximaal 2 minuten) en dan weer heel snel laat afkoelen in koud water. Zo blijft de groente lekker knapperig, behoudt het zijn smaak en is het langer houdbaar. Let op: niet alle groente is geschikt voor invriezen: tomaten, knoflook, paprika, ui en sla is lastig in te vriezen.
- Kaas: Waarom je kaas zou invriezen? Nou, omdat je er heerlijke kaassaus van kunt maken. Het gaat hier dan met name om de ‘kontjes’ van harde kazen. Spaar ze op en maak eens in de zoveel tijd een heerlijke kaasfondu.
- Boter: vooral biologische roomboter is niet zo lang houdbaar. Tip: vries het in! Verdeel de boter in handige porties. Goed laten ontdooien voordat je het gaat gebruiken, anders spat het de pan uit.
- Eiwit: Scheid de eieren en doe het eiwit in een ijsblokjeshouder. Overigens kun je ook de eidooier invriezen. Iets lastiger wel, want een eidooier heeft de neiging om uit te zetten. Je kunt er dan een beetje zout of suiker aan toevoegen, afhankelijk of je de dooier voor zoete of hartige gerechten wilt gebruiken.
- Tofu: De tofu wordt een beetje zompiger als je het invriest en de kleur kan iets veranderen, maar dat doet niets af aan de smaak. Dus heb je teveel aan zo’n blok, dan is het een aanrader om in te vriezen. Snijd het eerst op de juiste maat.
Er is uiteraard nog veel meer dat je kunt invriezen. Twijfel je? Zoek het op. Bijvoorbeeld op www.invriezen.eu
Dit kan je niet invriezen
Je kunt dus veel invriezen. Maar er zijn ook producten die je beter niet in kunt vriezen. Zoals ik al eerder noemde: verschillende groentes en fruit (komkommer, sinaasappels) verliezen veel water tijdens het ontdooien. Dat wordt een papje. Ook zuivelproducten zoals ricotta en mozzarella, yoghurt, karnemelk en slagroom vries je liever niet in.
Hoelang kun je producten invriezen?
Je ziet dat je bijna alles in de vriezer kunt stoppen, maar dat betekent niet dat het daar eeuwig houdbaar is. Sommige producten kunnen maar een maand in de vriezer, voordat ze hun smaak verliezen. Want dat is het grootste probleem. Groente kan je zeker een jaar in de vriezer houden. Maar je ziet al: elk product is anders.
Handige tools voor in de diepvries
Diepvriesbakjes zijn super handig, maar ze nemen veel ruimte in. Met diepvrieszakjes kun je veel compacter stapelen. En met de handige zipper zijn ze ook goed her te gebruiken. Let er wel op dat de verpakking luchtdicht is. En plak er een sticker op met de datum dat je het in de vriezer stopt, zodat je later weet hoe lang het er al in zit. En wát er in zit. Want zodra alles een klomp is geworden, is het niet altijd evengoed zichtbaar wat het is.
Vries niet te veel tegelijk in, maar liever in kleine porties. Dat is beter voor de vriezer (hoeft dan niet plotseling heel hard te werken), er ontstaat geen ijs in de vriezer, en je hebt gelijk de juiste hoeveelheid.
De beste tip: ijsblokjes wijn
IJsblokjeshouders zijn onmisbaar in de vriezer. En niet alleen voor de lekkere koele ijsblokjes in de zomer. Je kunt er zoveel meer mee. Je vriest er porties bouillon, wijn, eiwit, kokosmelk, eetbare bloemen, sap, en verse kruiden mee in. En dat biedt weer ontelbare nieuwe culinaire mogelijkheden.
Wat is een makkelijke manier om je vriezer te ontdooien?
Je vriezer ontdooien in 9 stappen:
- Zet de vriezer uit en haal alle producten er uit. Stop deze eventueel in een koelbox om ze goed koud te houden. Maar als je goed doorwerkt, dan is deze klus binnen 10 minuten gedaan. En zo snel ontdooien de producten niet.
- Haal alle lades eruit
- Leg een handdoek onderin je vriezer om gesmolten ijswater op te vangen. Zit er veel ijs in je vriezer, dan kan je hier nog een teiltje in zetten.
- Vul een spuitbus met heet water. Voor een frisse vriezer kun je ook gelijk een scheutje allesreiniger toevoegen.
- Spuit met de fles het warme water op het ijs.
- Bik voorzichtig met een plastic of houten spatel het ijs los. Gebruik nooit een scherp object of iets van metaal, want dan kan je het koelelement beschadigen.
- Na zo’n 10 minuten is je vriezer of vriesvak ijsvrij.
- Neem de wanden en planken af met een droge doek en laat de vriezer goed drogen.
- Zet de vriezer weer aan en zet – als de vriezer is afgekoeld – de producten er weer in. Veeg wel eerst het ijs van de producten.
Geef een reactie