Vanaf 17 juni is de film Gunda te zien. Een prachtig verhaal over een varken en haar biggetjes. De film neemt je mee in de opvoeding van de biggetjes en laat van heel dicht bij de zorgzaamheid en onhandigheid van mama varken zien. Maar het is vooral een film die je niet vergeet. Ik zal je vertellen waarom ik nog dagen aan Gunda heb moeten denken.
De film Gunda, waarin geen woord wordt gesproken, is geen gewone natuurfilm of dierenfilm. Na het zien van Gunda ben ik me weer bewust van onze vleesconsumptie. Nee, in de film zijn geen beelden te zien van wantoestanden op een varkensboerderij, of gruwelijke slachterijen. Het is een lieflijke plek, de mooiste plek op aarde voor een zeug om haar biggetjes groot te laten worden.
Meeslepend, vertederend en emotioneel
Gunda is een zeug die op een idyllische boerderij in Noorwegen twaalf biggen grootbrengt. Als kijker volg je haarr terwijl zij haar biggen krijgt, ze verzorgt en opvoedt, ze uitfoetert als ze te lang klieren en een achterblijver weer liefdevol naar de groep duwt. Het is meeslepend om te zien hoe de biggen opgroeien, hun omgeving onderzoeken en steeds volwassener worden. Het is prachtig in zwart-wit gefilmd, met alleen de geluiden van de dieren zelf en hun omgeving. Visual storytelling pur sang, woorden van mensen zijn niet nodig. Het is vertederend hoe Gunda en haar biggen, enkele koeien en een eenbenige kip, liefdevol in beeld worden gebracht.
De laatste minuten van de film heb ik niet kunnen uitkijken. Als moeder voelde ik de wanhoop van Gunda en baalde dat ik geen zakdoekjes bij me had. Ik wou dat ik met een lach de zaal had kunnen verlaten. Maar dit is de werkelijkheid.
De film Gunda is gemaakt door de Russische documentairemaker Victor Kossakovsky. Het idee om een film te maken over boerderijdieren, met een varken in de hoofdrol, had hij al heel lang. Op vierjarige leeftijd had hij lange tijd een biggetje als beste vriend. Gunda is een hartveroverende, unieke film én Kossakovksy’s persoonlijke poging om de toeschouwer en zichzelf opnieuw te laten nadenken over de relatie tussen mens en dier. Die poging is wat mij betreft zeker gelukt.
Nieuwsgierig geworden? De film zal te zien zijn in 35 steden verspreid door het hele land. Kijk hier voor een overzicht.
Foto’s: © Sant & Usant:V. Kossakovsky:Egil H. Larsen
Lees verder:
Geef een reactie