Geen regen? Zo overleven je jonge plantjes het zeker

De droge zomers komen er aan. Of extra natte. Het weer is uit zijn doen, en we zullen daar mee moeten leven. Voor extra natte zomers kan je je tuin moeilijk beschermen. Bij droogte kan je nog maatregelen treffen. Ik geef je een tip: Zo kan je je plantjes water geven. 

En dan doel ik niet op elke dag je tuin sproeien. Dat kost namelijk nogal wat water. En over het algemeen ons dure drinkwater. Maar zonder water groeien plantjes maar slecht. Vooral als je ze pas hebt gepland. Onlangs leerde ik onderstaand trucje dat ik nu toepas bij kwetsbare plantjes die de grond in moeten. Simpel en efficiënt.

Rododendrons die net in de grond zijn geplaatst.

Water bij de wortels

Plantjes hebben water nodig. Maar niet het plantje als geheel. De blaadjes kunnen het beste droog blijven. En ook de eerste paar centimeter onder het oppervlakte hoeft niet nat te zijn. De wortels daarentegen smachten naar water. Met behulp van de wortels kan de plant water en voedingstoffen opnemen. Maar over het algemeen groeien de wortels niet in de lucht, maar onder de grond. Dus de wortels water geven is lastig. Of toch niet?

Met dit handige trucje geef je de plant daar water waar deze het nodig heeft: Via een pijpje of bakje die je ingraaft naast je plant. Wat heb je hier voor nodig? Een stukje pvc-buis of een plastic plantenbakje. Eventueel nog een gaasje of een dopje. Van onze verbouwing hebben we flink wat resten pvc buizen liggen. Die zijn hier super handig voor. 

Wat moet je doen:

stukken pvc buis
  • Meet de lengte van je plantje. Hoe diep in de grond komen de wortels? Zaag een stuk pvc dat net een centimeter langer is.
pvc buisje gepland naast de Rododendron
  • Plaats de buis of het bakje gelijktijdig met de plant. De extra centimeter steekt boven de grond uit. Gooi alles dicht met grond, maar zorg ervoor dat er niks in het pijpje komt. Dek eventueel af met een gaasje of een stukje doek (of een afdichtdopje van de pvc-buis) zodat kikkers of andere beestjes er niet in vast komen te zitten.
water geven via het pvc buisje aan de rododendron
  • Geef in tijden van droogte en wanneer je plantje hard werkt om aan te slaan, water via het pijpje of het dakje. Je weet dan zeker dat het water de wortels bereikt. Gebruik hiervoor een gieter. Je plantjes water geven wordt zo heel makkelijk.

Lees ook: Met deze tips overleef jij en je tuin de droogte