• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

elkedaggroener

inspiratie voor een duurzame leefstijl

  • Home
  • Duurzame inspiratie
    • Hergebruik
    • Ons eten
    • Energie
    • Minder spullen
    • Verzorging
  • Blog
    • Zelf doen
    • Zelf maken
    • Zelf beleven
    • Zelf bouwen
    • Zelf planten
    • Lezen, zien en kopen
  • Shop
    • Kaarsen
    • Duurzaam huishouden
    • Tuinieren
    • Workshops
  • Over mij
    • Samenwerking
    • Voor bedrijven
    • Veelgestelde vragen over duurzaam leven
  • Contact

Geoogst uit eigen tuin: Kapucijners

11 juli 2019 door Ageda Venema Leave a Comment

Geoogst uit eigen tuin: Kapucijners

Het is het makkelijkste recept dat er bestaat: captains diner. Manlief is er dol op, maar zou hij het ook lusten met kapucijners uit eigen tuin?

Kapucijners zijn makkelijk te telen in de moestuin. Ze kiemen makkelijk en groeien gestaag. Eenmaal op zekere hoogte beloont de plant je met een hoge opbrengst aan dikke peulen. Het enige dat ze op prijs stellen is een goed klimrek waar ze zich aan kunnen vastzetten. In juni, als de peulen rond en dik zijn, kan je ze oogsten.

Voor een goede maaltijd heb je flink wat peulen nodig. Van de 300 gram peulen, hield ik ongeveer de helft aan kapucijners over. Gebruik de kapucijners op de dag dat je ze oogst of bewaar ze hooguit een paar dagen op een donkere en koele plek.

een kapucijner opengemaakt met de erwten zichtbaar

Het doppen is best een karwijtje. Moeilijk is het niet, maar het neemt wat tijd en je krijgt er paarse vingers van. Wanneer alle peulen gedopt zijn, kan het koken beginnen. Verse kapucijners hoef je maar 5 tot 8 minuten te koken. In onderstaand recept (van Yvette van Boven) hoef je ze niet voor te koken. Je roerbakt ze in het spek.

Recept Captains Diners

  • Kapucijners
  • Spekjes
  • Zilveruitjes of Amsterdamse uien
  • Gebakken uitjes
  • Piccalilly
  • Mosterd
  • Stroop

Bak de spekjes uit in de pan. Als ze flink wat vet hebben losgelaten voeg je de kapucijners toe. Laat ze zo’n 7 minuten garen in het spekvet. Voeg wat peper toe.

Schep het op je bord, en schep de rest van de ingrediënten erbij. 

bord met captains diner

Kapucijners bewaren

Invriezen: Heb je veel kapucijners? Je kunt ze makkelijk invriezen. Blancheer ze 4 minuten, koel ze terug en vries ze in. Ze zijn zo 12 maanden houdbaar.

Drogen: Je kunt kapucijners ook drogen. Dat doe je gewoon aan de plant. Laat ze zo lang mogelijk hangen, tot ze bruin en hard zijn. Dop de peulen, spreid de zaden uit in de zon of een droge ruimte en laat ze drogen. Zo zijn ze jaren houdbaar.

 

Lees ook: 9x courgette

Filed Under: Zelf maken Tagged With: moestuin, recept

Reader Interactions

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Primary Sidebar

Zoeken

Winkelmand

Producten

  • duurzame drijfkaarsen Duurzame drijfkaarsen: hartjes €1.50 – €5.50
  • boeddha kaars zwart Boeddha kaars €5.50 – €8.50
  • 400 gram bijenwas Bijenwas €12.69
  • Drie hartenkaars Drie Harten kaars €7.95 – €12.95
  • kaarsen van kaarsresten Handgemaakt van kaarsresten: Hartkaarsen €4.50 – €8.50
BoekenBoeken

Mijn blogs

Toen ik besloot bewuster te gaan leven, wist ik niet waar te beginnen. Maar al snel werd duidelijk dat elke stap die ik zette, goed was. Ik hoop dat mijn ervaringen jou kunnen inspireren.

Zelf doen          Zelf bouwen
Zelf planten     Lezen, zien en kopen
Zelf beleven     Zelf maken

  • Bloglovin
  • Facebook
  • LinkedIn
  • Home
  • Duurzame inspiratie
  • Blog
  • Shop
  • Over mij
  • Contact

© 2025 · elkedaggroener ·