Het aangename gevoel van warmte in huis gaat vaak hand in hand met hoge energierekeningen. Gelukkig hoef je geen fortuin uit te geven om je huis goed te isoleren en het warmteverlies te minimaliseren. In deze blog deel ik praktische tips over simpel en goedkoop isoleren. Ontdek hoe je kieren vermindert, ramen efficiënt vervangt en slimme isolatiemethoden toepast op zolder en muren.
Verminder de kieren
Een van de meest effectieve en goedkope manieren om warmteverlies te verminderen, is door kieren in je huis te dichten. Kieren laten ongemerkt veel warmte ontsnappen, en dat zorgt voor hogere stookkosten. Controleer daarom regelmatig de deuren en ramen op kieren. Eenvoudige, goedkope oplossingen zoals tochtstrips kunnen wonderen verrichten. Plaats tochtstrips rondom deuren en ramen om de kou buiten te houden en de warmte binnen te houden. Hiermee voorkom je niet alleen warmteverlies, maar ook de onaangename tocht in je woning wordt hiermee verminderd.
Zo plaats je een zelfklevende tochtstrip: reinig en droog het oppervlak waarop je de zelfklevende tochtstrip wil aanbrengen. Meet vervolgens de lengte van de deur of het raam en snijd de tochtstrip op maat. Verwijder de beschermfolie van de zelfklevende zijde en druk de strip stevig langs de rand van de deur of het raam om een goede afdichting te garanderen.
Rottende kozijnen vervangen
Kozijnen kunnen een zwakke schakel zijn in de isolatie van je woning, vooral als ze verouderd en aangetast zijn door rot. Overweeg het rottende kozijnen te vervangen voor duurzame kunststof kozijnen. Kunststof kozijnen hebben uitstekende isolerende eigenschappen en zijn bestand tegen weersinvloeden. Hierdoor zijn ze onderhoudsarm. Daarnaast kunnen kunststof kozijnen in diverse stijlen en kleuren worden geleverd.
Heb je slechts een paar rottende stukjes hout in je kozijnen, of is het vervangen van je kozijnen te kostbaar? Dan kun je het houtrot ook repareren.
Zo repareer je houtrot: Begin met het verwijderen van alle aangetaste delen van het hout met een beitel of een frees tot je gezond hout bereikt. Vervolgens vul je de ontstane ruimtes op met een geschikte houtrotvuller en laat je dit drogen volgens de instructies van de fabrikant. Tot slot schuur je de gerepareerde gebieden glad en breng je een primer en verflagen aan om het hout te beschermen tegen verdere schade.
Vervang je oude ramen
Oude ramen kunnen een grote boosdoener zijn als het gaat om warmteverlies. Overweeg daarom het vervangen van je oude ramen door nieuwe, energiezuinige varianten zoals die van BENGglas bijvoorbeeld. Dubbel glas met een vacuüm tussen de lagen is een uitstekende keuze. Dit omdat vacuümglas de warmte beter isoleert dan enkel glas. Hoewel de initiële investering misschien wat hoger is, zal je op de lange termijn aanzienlijk besparen op je energierekening door het gebruik van hoogwaardig vacuümglas. Moderne ramen hebben betere isolerende eigenschappen, waardoor je woning efficiënter warm blijft.
Kan je je ramen niet vervangen omdat je in een monumentaal pand woont of omdata de kosten te hoog zijn? Overweeg dan zogenaamde voorzetramen. Hierbij wordt er een extra ruit voor of achter je bestaande raam geplaatst. Dit zorgt voor extra isolatie. Nadeel kan wel zijn dat er condens optreedt tussen de beide ramen, aangezien deze niet luchtdicht tegen het bestaande glas aan wordt gezet. Voldoende ventilatie is dan belangrijk. En laat het voorzetraam plaatsen door een erkende installateur.
Dakisolatie en wandisolatie voor een energiezuinige woning
De zolder is vaak een vergeten ruimte als het gaat om isolatie. Maar het isoleren van het dak kan grote impact hebben op de energie-efficiëntie van je woning. Zolderruimtes hebben vaak een directe verbinding met het dak, waardoor warmte gemakkelijk kan ontsnappen. Investeer in goede dakisolatie en overweeg het plaatsen van isolatiemateriaal tussen de zoldervloer en het dak. Dit helpt niet alleen om de warmte vast te houden, maar zorgt ook voor een aangename temperatuur op de zolder, waardoor deze ruimte beter te gebruiken is.
Naast het isoleren van het dak is ook wandisolatie cruciaal voor een energiezuinige woning. Oude huizen hebben vaak onvoldoende isolatie in de muren, waardoor warmte gemakkelijk naar buiten lekt. Gelukkig zijn er diverse methoden om wanden effectief te isoleren zonder grote bouwkundige ingrepen. Overweeg bijvoorbeeld het aanbrengen van isolatieplaten aan de binnenkant van de muren. Dit kan eenvoudig en is betaalbaar.
Spouwmuurisolatie voor extra isolatievoordeel
Tot slot is spouwmuurisolatie een effectieve manier om je huis te isoleren. Veel huizen hebben een spouwmuur, een open ruimte tussen de binnen- en de buitenmuur. Deze ruimte kan worden opgevuld met isolatiemateriaal vanaf de buitenkant, waardoor warmteverlies wordt verminderd zonder grote ingrepen te hoeven doen. Spouwmuurisolatie is vaak een relatief eenvoudige ingreep die snel resultaat oplevert. Het zorgt niet alleen voor een betere isolatie, maar draagt ook bij aan een constante binnentemperatuur.
Deze blog bevat affiliate links
Lees verder:
Geef een reactie