Hergebruik spijkerbroek en blik

hergebruik spijkerbroek1Op zolder ligt een tas vol oude spijkerbroeken. Te slecht om weg te geven, omdat ze slijtageplekken vertonen op vervelende plekken. In de kledingcontainer gooien vind ik eigenlijk ook zonde, want de stof is nog zo mooi. Ik kan dan misschien de broek niet meer dragen, maar er is vast wel creatiefs te bedenken met spijkerstof.

Bloempot of pennenbak?

Mijn moeder wees me op een artikel in het Dagblad van het Noorden waar iemand blikjes beplakte met spijkerstof en deze zo mooi omtoverde tot pennenbakken. Nu heb ik geen behoefte aan een pennenbak, maar wel aan een bloempot voor mijn nieuwe stekjes.

hergebruik spijkerbroek2

Nodig zijn een schaar, lijm, blikjes en spijkerstof.

How to…

  1. Maak de blikjes goed schoon
  2. Maak onderin een gaatje (tenminste, als je het als bloempotje wil gebruiken)
  3. Knip een reep spijkerstof: zo lang dat hij helemaal om het blikje heen kan (mag elkaar iets overlappen) en 2 cm breder dan de hoogte van het blikje.
  4. Lijm de stof eerst rondom vast, met 1 cm aan beide kanten (boven en onder) uit stekend, en laat even drogen
  5. Knip aan de boven- en onderkant de stof op verschillende plekken in, en plak het naar binnen (of naar de onderkant van het blikje).
  6. Laat alles goed drogen.

Voor het gemak gebruik je een recht stuk spijkerstof zonder naden. De stof wordt al gauw te dik als je de naden moet omvouwen (hier spreek ik uit ervaring).

2x recyclen

Dit is 2x hergebruik, spijkerbroek én blik. Ik heb nu nog 7/8 spijkerbroek over. Wat zal ik daar eens van maken?