Het groene boekje van

Anita Marskamp-Wijnen

Anita (52) noemt zichzelf een frisdenker en een dwarskijker. In de omgeving Assen is ze vooral bekend met haar ‘Groene Varkens’ die leven op groenafval (van afval naar vlees). Met haar varkens mag je knuffelen en wandelen. Natuurbeleving staat bij Anita voorop. Haar stelling: ‘Volwassenen zouden hun leven niet moeten laten afspelen tussen 4 muren en kinderen al helemaal niet. Door buiten te zijn worden ze veel wijzer dan menigeen zou denken. Want dan moeten ze zelf hun problemen oplossen, bijvoorbeeld als ze te hoog in een boom klimmen. Maar ze krijgen zo ook de zorg voor de natuur bijgebracht en het respect voor dieren. Dieren willen niet opgesloten zitten, daarom scharrelen onze varkens gewoon rond. Varkens in het groen, varkens in de modder…. daar worden we toch allemaal blij van!’ Anita is getrouwd met Hans. Hun kinderen zijn de deur al uit.

Wat is de meest duurzame stap die je hebt gezet? 

“Het maken van een droogtoilet. Want hiermee heb ik een grote stap naar bewustwording gemaakt. De materie neemt je letterlijk mee terug naar je natuur. Je beseft weer hoe de natuur werkt. Namelijk in kringlopen. Om kringlopen te sluiten is het niet langer wenselijk onze behoefte het riool in te spoelen met welk water dan ook. Composteer deze samen met andere vergankelijke materialen tot humus, een waardevolle voeding voor de bodem. We hebben duidelijk een gedragsverandering nodig. Laten we niet langer spreken van afval maar van nieuwe grondstoffen. “

Wat is je ‘groene zonde’? 

“Wassen en douchen met drinkwater.”

Waarover maak je je zorgen?

“Ik maak me niet graag zorgen. Ik word wel graag boos. 🙂 “

Wie of wat is jouw groene inspiratiebron

“Op dit moment Richard Louv.  Louv is een Amerikaanse schrijver en journalist. Hij is vooral bekend om zijn boek ‘Het laatste kind in het bos’ waarin hij zijn zorgen uit over het opgroeien van kinderen zonder natuur. Nooit zaten zo veel kinderen binnen, vaak achter een tv- of computerscherm. Richard Louv brengt dit opgroeien zonder natuur in verband met de verontrustende toename van overgewicht, concentratiestoornissen en depressies bij kinderen.

De laatste jaren ben ik ook groot fan van Leo Gura van Actualized.org die alle zelfontwikkelingsonderwerpen aanpakt. Gura zoekt verlichting en deelt zijn ervaringen om te laten zien dat iedereen tot alles in staat is. De vraag is alleen, hoe graag wil je het, wat wil je er werkelijk voor doen?”

Ben je positief of negatief over de toekomst?

“Positief.”

Welke boodschap zou jij de wereld in willen sturen?

“Kijk eens 5 minuten naar een bloem.”

Bekijk de websites van Anita

Elke maand duik ik in het Groene Boekje van iemand, omdat ik zo ontzettend nieuwsgierig ben wat iedereen drijft. Heb jij ook een mooi verhaal om te vertellen? Stuur een email naar ageda@elkedaggroener.nl.

Lees hier het Groene Boekje van Katja Staring