Het groene boekje van

Katja Staring 

Katja woont samen met haar man op een woonboerderij in Ruinerwold. Met haar blog www.dailygreenspiration.nl en Instagramaccount @DailyGreenspiration probeert ze mensen dichter bij de natuur te brengen. Ze laat lezers en volgers graag de natuur ontdekken, proeven, kennen, ervaren en zien. Ze schrijft over mooie plekken, laat foto’s met een klein natuurwondertje zien, probeert dingen uit in haar eetbare tuin … Kortom: haar missie is om zichzelf en anderen dagelijks te inspireren. Onlangs verscheen haar boek Avontuurlijk Tuinieren dat ze samen met tuinontwerpster Nienke Plantiga schreef.

Wat is tot nu toe jouw meest duurzame stap? 

“De grootste stap die ik heb gezet is stoppen met het eten van vlees, al doe ik dat niet alleen uit duurzaamheidsoogpunt, maar ook vanuit liefde voor het dier en mijn gezondheid. Ik verdiep me nu in de vegan lifestyle en ontdek hoever kan ik daar in kan en wil gaan. 
Onlangs ben ik ook gestopt met het drinken van frisdrank. Ik dronk altijd een bepaald lightdrankje maar naarmate ik me steeds verder verdiepte in natuur en gezondheid, werd ik me ervan bewust dat het eigenlijk puur chemische zooi is. Ik brouw nu kombucha. Het is een beetje bitter, maar daar houd ik van. 
Tot slot heb ik een moestuin en bloempluktuin en ben ik mijn sierborders en zelfs mijn gazon steeds eetbaarder aan het maken: met (vaste) planten met een eetbare component. De kruiden en bloemen in de tuin droog ik voor thee.”

Wat is je ‘groene zonde’? 

“Mijn dieselauto. Ik moet nogal eens een ritje maken door het land, en woon qua openbaar vervoer niet op de handigste plek. Ik probeer wel zoveel mogelijk te carpoolen, meerdere afspraken te combineren en ook te treinen – waarvoor ik dan wel met de auto naar het station moet, want de regiobus sluit rampzalig aan. Hopelijk kan ik in de toekomst een elektrische auto rijden, maar dat moet wel kostentechnisch haalbaar zijn.” 

Waarover maak je je zorgen? 

“Ik maak me zorgen over nodeloze bomenkap, over het gebruik van glysofaat in de landouw, maar vooral over multinationals die nog steeds ‘oud’ denken: geld verdienen staat op de eerste plaats, in plaats van verantwoordelijkheid nemen in onze maatschappij. Ook maak ik me zorgen over geluidsoverlast. Er wordt erg veel lawaai gemaakt: door vliegtuigen, auto’s, machines, apparatuur. Het is iets waaraan we gewend zijn geraakt, maar wat uiteindelijk slecht is voor je welbevinden. Stilte is een nieuwe luxe.”

collage paarse bloemen

Wat zie je met grote sprongen vooruit gaan? 

“Dat mensen open staan voor een groene, duurzame leefstijl. Ik ben opgevoed door een moeder die in de jaren tachtig al in macrobiotische winkels boodschappen deed. Toen was dat echt nog een alternatieve geitenwollensokken-cultuur. En alleen je gekke alternatieve neef was vegetariër, zeg maar. Nu is natuurvoeding en vleesloos eten gewoongoed aan het worden en zijn veel mensen met gezond voedsel en gezond leven bezig. De sociale media waarop alle info en inspiratie razendsnel wordt gedeeld, geeft het nog eens een extra vaart.”

Welke duurzame ‘bloggers’ volg je graag?

“Ik volg veeeeel mensen via Instagram, en soms op Facebook. Zoals:

  • @hetzerowasteproject van de afvalvrij levende zussen Nickie en Jessie. Zij schreven ook een boek. Daarnaast volg ik nog wat mensen die zwerfafval rapen, zoals Annemiek van @terschellingcleanup 
  • wildplukkers en onkruidexperts zoals Maaike van @mevrouwonkruid en Elsje van @elsjebruijn. Op Facebook volg ik Patty van de Zilverlinde van Casa Natura
  • heel wat natuurlijke (moes)tuiniers zoals @_floorkorte en Vera van @growntocook “

Wie of wat is jouw groene inspiratiebron?

“De natuur!”

Ben je positief of negatief over de toekomst?

“Ik ben een optimistisch mens en geloof dat als wij als mensen écht willen dat het beter gaat met onze wereld (en dus onszelf), een ieder het best begint bij een onderwerp dat hem/haar aanspreekt. Bijvoorbeeld op het gebied van tuinieren, voeding, mode, huishouden, vakantie, beauty, afval, enz. Kies wat je leuk vindt om in te duiken en aan te pakken. Als die mindset eenmaal verandert, sta je open voor meer bewustzijn en verandering op andere vlakken. Zo gaan dingen langzaam een nieuwe richting op. Het gaat erom dat we beseffen dat we in het Westen sinds de wederopbouw onszelf hebben geleerd dat ‘kopen-kopen-kopen’, ‘kant-en-klaar’ en ‘fast’ fijn en goed is. We zijn volgestopt met gemak en spullen en hierdoor verwend geraakt. Zat je even in een dipje, dan heb je een vakantie of een nieuwe tas ‘verdiend’. Dit soort mechanismen zullen we moeten afleren. Maar oef, dat duurt nog een tijd en het zal ook onze economie een enorme wending geven. Want wat als niemand meer wat nieuws koopt?”

Welke boodschap zou jij de wereld in willen sturen?

“Blijf jezelf uitdagen met kleine stapjes. Zo kan je groeien van passieve consument naar bewust handelend mens. En vervolgens anderen inspireren.”

Elke maand duik ik in het Groene Boekje van iemand, omdat ik zo ontzettend nieuwsgierig ben wat iedereen drijft. Heb jij ook een mooi verhaal om te vertellen? Stuur een email naar ageda@elkedaggroener.nl.