Hinderlijke muggen! Maak je eigen anti-muggenspray

Niks hinderlijker dan muggen. Ze zoemen om je oren, en kunnen je vernijnig steken. Ik heb het niet over de dikke zwarte kriebelende beestje, maar om die kleine, zoemende en supersnelle &*^% muggen. Hoe voorkom je ze zonder je huis met Baigon plat te spuiten of je lijf met Deet in te hoeven smeren? En als je dan toch gestoken bent, hoe verzacht je de pijn en de jeuk?

Hoe voorkom je muggen?

Lichten uit!, riep m’n moeder altijd. Want muggen zouden op het licht afkomen. Maar dat klopt niet. Muggen komen af op onze lichaamsgeur. Op de adem die we uitblazen en onze zweetlucht. Daarom weten ze ons feilloos te vinden, vooral ’s nachts. Met het licht uit, weten ze ons op onze geur te vinden. Wil je geen muggenbulten en geen akelig gezoem om je heen ’s nachts, dan moeten we de muggen dus om de tuin zien te leiden. En dat doe je met geur.

Maak je eigen anti-muggenspray

Onze eigen luchtjes kunnen we dus maskeren met andere geuren. Sterke geurtjes, waar muggen niet van houden zijn bijvoorbeeld citroen, eucalyptus, munt en lavendel. Met druppels van deze geuren in de vorm van etherische olie, kan je dus handig je eigen anti-muggenspray maken:

 • Recept 1: Meng 40 ml water met 8 druppels lavendelolie en giet dit in een spuitflesje. Spray het door het huis
 • Recept 2: Verwarm 200 gram kokosolie au-bain marie in een pan en doe er 10 druppels citronella-olie, 4 druppels eucalyptusolie en 10 druppels lavendelolie bij. Schenk het over in een potje en laat het afkoelen. Smeer het op je huid.

 In de muggen-aanval

 1. Verwijder stilstaand water in en om het huis. Hier broeden muggen graag in. En al die miljoenen eitjes komen weer uit.
 2. Zet deze sterk geurende planten rond je huis, of zet ze binnen op de vensterbank: lavendel, citroengras, munt, kattenkruid, goudsbloem, citroentijm, geraniums, basilicum of citrusplanten.
 3. Maak een muggenval: knip een petfles door de helft: vul de onderste helft met een lepel bruine suiker, een lepel warm water en een theelepel gist. Zet de drinktuit van de fles ondersteboven op de onderste helft (met de drinktuit richting het sap) en tape het goed vast. De muggen zullen op het zoetigheid afgaan. Ze komen makkelijk in de fles, maar er niet meer uit.
 4. Draag lange mouwen en een lange broek op de momenten dat de mug het meest actief is: vlak voor zonsopkomt en vlak voor zonsondergang.
 5. Plaats horren zodat de muggen niet naar binnen kunnen
 6. Eet veel knoflook.

Wil je je toch insmeren met een middeltje ‘uit de winkel’, gebruik dan natuurlijke anti-muggen sprays, zoals

Jeukende muggenbulten

Toch gestoken? Tip 1: ga niet krabben. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, want het jeukt zo verschrikkelijk! Maar als je krabt, wordt de jeuk alleen maar erger. Probeer het volgende:

 1. Koel de plek met ijs of een koud washandje. Dat verzacht ook direct de pijn. Of
 2. Wrijf het in met een bananenschil, of
 3. Leg er een plakje citroen op, of
 4. Wrijf met een doorgesneden ui over de muggenbult, of
 5. Maak een katoenen doek nat met azijn en leg deze enkele minuten op de plek waar je bent gebeten. Of
 6. Zoek weegbree of klimop. Kneed het blad zodat het sappig wordt en wrijf er mee over de plek.

Lees verder: