Is een vegaburger misleidend?

Als het aan het Europees Parlement ligt, worden productnamen als ‘veggieburger’, ‘veganistisch worst’ en ‘plantaardige melk’ verboden. Door het gebruik van vlees- en zuivelnamen zou de consument teveel misleid worden. ProVeg, dat de consumptie van dierlijke producten tegen 2040 met 50% terug wil dringen, vindt dit onzin. Vandaag startte een campagne met een petitie om dit verbod te terug te draaien.

Vind jij het ook onzin dat deze productnamen worden verboden? Teken dan de petitie!

De landbouwcommissie van het Europees Parlement stemde vorige maand vóór het verbod op de grond dat consumenten misleid zouden worden door de vleesnamen. Als het voorstel van kracht wordt, heten vegetarische burgers voortaan ‘schijven’ en worsten ‘buizen’. Ook een omschrijving als ‘plantaardig alternatief voor yoghurt’ is dan verboden.

Een zinloos en irrationeel voorstel

ProVeg lanceert vanaf vandaag een campagne tegen het verbod met een petitie die het nieuwe, deze maand te kiezen, Europees Parlement oproept het voorstel te verwerpen. Volgens ProVeg is het voorstel “zinloos” en “irrationeel”.

ProVeg vindt dat er geen enkel bewijs is dat consumenten verward of misleid worden door de huidige verpakkingen van vegetarische of veganistische producten. Het gebruik van verwijzingen naar vlees- en zuivelproducten op plantaardige producten vervult volgens ProVeg een belangrijke functie. De verwijzingen naar dierlijke producten bevat namelijk voor de klant relevante informatie over de smaak, textuur en toepassing die ze van een plantaardig product kunnen verwachten. Deze namen worden bovendien al decennia zonder problemen gebruikt.

Ook meent ProVeg dat de voorgestelde regelgeving onnodig belemmerend werkt voor de ontwikkeling van de plantaardige markt. De plantaardige sector is één van de snelst groeiende en innovatiefste van dit moment, en een broodnodige bron van duurzame vernieuwing. De EU zou die positieve ontwikkeling moeten stimuleren in plaats van beknellen met nutteloze regels.