Vier de feestdagen zonder voedselverspilling

Heb je al een kerstmenu in gedachten? Of misschien heb je het al helemaal uitgewerkt? Goed bezig! Je zult merken dat de week voor kerst het ontzettend druk is in de winkels, vooral in de supermarkten. Winkelwagens gaan volgeladen de deur uit. Voor die twee dagen doen we vaak een keer zoveel boodschappen dan normaal, uit angst niet genoeg op tafel te kunnen zetten. Tegelijkertijd is de hoeveelheid voedselverspilling ook veel meer dan anders. En wat heeft een duurzaam kerstdiner voor zin, als twintig procent van het bereide voedsel de volgende dag in de container verdwijnt.

5 tips om voedselverspilling tijdens de feestdagen te voorkomen

 

  1. Schrijf op wat je wil koken en maak een boodschappenlijst.
  2. Toch bang dat je te weinig in huis hebt? Zorg dan dat je het extra eten dat je in huis haalt kunt bewaren.
  3. Als je gaat gourmetten, zet dan niet al het vlees meteen op tafel. Vul bij als het op is. Wat je niet gebruikt, blijft zo in de koelkast staan en is nog enkele dagen houdbaar.
  4. Toch teveel en weet je zeker dat je het ook de volgende dag niet op kunt? Zorg dat je bakjes in huis hebt en vraag of je gasten iets mee willen naar huis.
  5. Bedenk een slim menu: wat maak je de volgende dag van het overgebleven eten? Bijvoorbeeld een lekkere nasi met vleesrestjes.

Tip
Ga je bij familie of vrienden eten? Neem een paar bakjes mee, en biedt aan om wat leftovers mee te nemen als de gastvrouw van plan is om het weg te gooien.

Hoe zorg je voor minder afval?

Al die kerstinkopen kunnen voor aardig wat afval zorgen. Wees hierop voorbereid. Neem de tijd om te bedenken hoe je je ingrediënten voor het kerstmenu gaat kopen. Kan je al iets van tevoren kopen op de markt zodat je de supermarkt kan overslaan? Of lokaal bij de boer? En misschien een open deur in afvalvrij koken: kook met pure ingrediënten, zonder pakjes en zakjes. Afvalvrij, minder zout, je weet wat er in zit en het is nog lekkerder ook.

 

 

Wil jij meer tips voor een duurzame kerst? Download dan nu het gratis Elkedaggroener kerstmagazine.

Download magazine (656 downloads)

.

Be Sociable, Share!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *