• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

elkedaggroener

inspiratie voor een duurzame leefstijl

  • Home
  • Duurzame inspiratie
    • Hergebruik
    • Ons eten
    • Energie
    • Minder spullen
    • Verzorging
  • Blog
    • Zelf doen
    • Zelf maken
    • Zelf beleven
    • Zelf bouwen
    • Zelf planten
    • Lezen, zien en kopen
  • Shop
    • Kaarsen
    • Duurzaam huishouden
    • Tuinieren
    • Workshops
  • Over mij
    • Samenwerking
    • Voor bedrijven
    • Veelgestelde vragen over duurzaam leven
  • Contact

Vier de feestdagen zonder voedselverspilling

20 december 2017 door Ageda Venema Leave a Comment

Heb je al een kerstmenu in gedachten? Of misschien heb je het al helemaal uitgewerkt? Goed bezig! Je zult merken dat de week voor kerst het ontzettend druk is in de winkels, vooral in de supermarkten. Winkelwagens gaan volgeladen de deur uit. Voor die twee dagen doen we vaak een keer zoveel boodschappen dan normaal, uit angst niet genoeg op tafel te kunnen zetten. Tegelijkertijd is de hoeveelheid voedselverspilling ook veel meer dan anders. En wat heeft een duurzaam kerstdiner voor zin, als twintig procent van het bereide voedsel de volgende dag in de container verdwijnt.

5 tips om voedselverspilling tijdens de feestdagen te voorkomen

 

  1. Schrijf op wat je wil koken en maak een boodschappenlijst.
  2. Toch bang dat je te weinig in huis hebt? Zorg dan dat je het extra eten dat je in huis haalt kunt bewaren.
  3. Als je gaat gourmetten, zet dan niet al het vlees meteen op tafel. Vul bij als het op is. Wat je niet gebruikt, blijft zo in de koelkast staan en is nog enkele dagen houdbaar.
  4. Toch teveel en weet je zeker dat je het ook de volgende dag niet op kunt? Zorg dat je bakjes in huis hebt en vraag of je gasten iets mee willen naar huis.
  5. Bedenk een slim menu: wat maak je de volgende dag van het overgebleven eten? Bijvoorbeeld een lekkere nasi met vleesrestjes.

Tip
Ga je bij familie of vrienden eten? Neem een paar bakjes mee, en biedt aan om wat leftovers mee te nemen als de gastvrouw van plan is om het weg te gooien.

Hoe zorg je voor minder afval?

Al die kerstinkopen kunnen voor aardig wat afval zorgen. Wees hierop voorbereid. Neem de tijd om te bedenken hoe je je ingrediënten voor het kerstmenu gaat kopen. Kan je al iets van tevoren kopen op de markt zodat je de supermarkt kan overslaan? Of lokaal bij de boer? En misschien een open deur in afvalvrij koken: kook met pure ingrediënten, zonder pakjes en zakjes. Afvalvrij, minder zout, je weet wat er in zit en het is nog lekkerder ook.

 

 

.

Filed Under: Zelf maken Tagged With: anti-voedselverspilling, Kerst

Reader Interactions

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Primary Sidebar

Zoeken

Winkelmand

Producten

  • zak 1 kg zeepvlokken van biologische afkomst Biologische zeepvlokken €10.90
  • Elke Dag Groener, 365 tips voor een duurzamer leven €19.95 Oorspronkelijke prijs was: €19.95.€8.50Huidige prijs is: €8.50.
  • Mini kerstboompjes €2.00
  • olijfwas alternatief voor bijenwas Biologische olijfwas €8.30
  • Workshop Papier Scheppen €19.50
BoekenBoeken

Mijn blogs

Toen ik besloot bewuster te gaan leven, wist ik niet waar te beginnen. Maar al snel werd duidelijk dat elke stap die ik zette, goed was. Ik hoop dat mijn ervaringen jou kunnen inspireren.

Zelf doen          Zelf bouwen
Zelf planten     Lezen, zien en kopen
Zelf beleven     Zelf maken

  • Bloglovin
  • Facebook
  • LinkedIn
  • Home
  • Duurzame inspiratie
  • Blog
  • Shop
  • Over mij
  • Contact

© 2025 · elkedaggroener ·