Laat je niet leiden door reclamefolders
‘Nu alles 50% korting!’ ‘Sale op bijna alles!’ ‘Het is nu of nooit!’ ‘Prijzenknallers!’ ‘Het is weer kortingenweek!’ De slogans vliegen je om de oren. Alles moet wel heel goedkoop zijn wil je de reclamefolders geloven. En ja, het zijn ook echt buitenkansjes die je NIET mag laten liggen.
Of toch wel? Is het echt een buitenkansje? Heb je het echt nodig? Was dit echt een product waar je al heel lang op zat te wachten? Reclame doet je altijd geloven dat dat zo is. Dat is het uitgangspunt van reclame: het creëren van een behoefte. Ook als je die helemaal niet hebt. En als er dan nog wat in de aanbieding gegooid wordt, dan ben je wel helemaal gek als je het laat liggen!
Ik dacht altijd dat ik niet gevoelig was voor reclame en aanbiedingen. Maar als ik door de stad loop en een winkel staat rood van de ‘Sale’, dan is het toch moeilijk om gewoon door te lopen. Maar door schade en schande ben ik wijs geworden: Ik weet dat ik vaak bedrogen thuis kom als ik wel naar binnen ga. De aanbieding is niet in mijn maat, niet in mijn kleur en, belangrijker nog, niet duurzaam gemaakt. Daarom vind ik SALE alleen interessant als het in een van mijn favoriete duurzame winkels is.
Reclame omzeilen
Reclame is overal. Op straat, op tv, in tijdschriften, online en in je brievenbus. Hoe zorg je ervoor dat je je niet laat beïnvloeden door reclame? De makkelijkste manier is door er niet naar te kijken. Maar ja, reclame is zo uitgekiend gemaakt dat je oog er automatisch naar toe wordt getrokken. Negeren is dus het beste. Denk bij elke aanbieding die je ziet:
- heb ik dit nodig of niet?
- Is het een merk/product dat ik vaker koop?
- Is het een product waar ik al heel lang naar op zoek ben?
Is het antwoord nee, loop door, sluit je ogen en delete de aanbieding het dan snel uit je geheugen.
Reclame: slecht voor het milieu
De reclamefolders zijn eigenlijk nog het ergst. Dat is een en al schreeuw om aandacht. Wil je geen reclamefolders meer? Plak dan een NEE-NEE-sticker op je brievenbus. Reclame komt zo mijn brievenbus al lange tijd niet meer in. Toen dat nog wel zo was, ging elke week de hele hoop vaak ongelezen de papierbak in. De keren dat ik de folders wel las, deed ik er vervolgens niets mee. Want om nu voor die ene aanbieding speciaal naar de stad te gaan, ging mij ook weer te ver.
Dus eigenlijk zijn al die reclamefolders een en al verspilling. Zo’n pak reclame bevat gemiddeld 33 reclame. Jaarlijks is dat zo’n 34 kilo papier (bron: Milieucentraal). Ook het maken van reclamemateriaal heeft een grote impact op het milieu. Het papier wordt geproduceerd, vervolgens gedrukt (inkt) en tot slot vervoerd. Tja, en als we het dan vaak ongelezen weggooien… dat is best absurd!
Ongewenste reclame in je brievenbus
De NEE NEE-sticker is de oplossing. Helaas nog niet voor alles. Want er is ook nog altijd reclamedrukwerk dat speciaal aan mij gericht is. Waar mijn naam op staat. Vooral van loterijen, maar ook wel van webwinkels waar ik eerder iets heb besteld. Wat te doen? Het blijkt dat je het gewoon terug kan sturen: streep je adres door, schrijf ‘Retour Afzender’ ernaast en stop de post weer in de brievenbus. Doe dat elke keer als je reclame ontvangt. Wil je geen post van de loterijen meer ontvangen, lees dan hier hoe je dat aanpakt.
Met de NEE NEE sticker ontvang je ook geen huis aan huis bladen. Vind je dat jammer, omdat je graag op de hoogte bent van het lokale nieuws, plak dan een NEE-JA-sticker op je brievenbus.
Online reclame
Wil je toch op de hoogte blijven van reclameaanbiedingen? Bijvoorbeeld van je favoriete supermarkt? Bekijk de folders dan online: via www.spotta.nl, www.reclamefolders.nl of www.folderz.nl. Je vindt er zelfs meer folders dan er in je brievenbus vallen en je kan gerichter zoeken naar de aanbiedingen die jij nodig hebt.
Laat je niet leiden door reclame. In plaats van naar de winkel te rennen, omdat deze iets in de aanbieding heeft, kan je beter kijken naar wat je echt wilt kopen en dan op zoek gaan naar een eventuele aanbieding voor dat product. Zo geef je nooit geld uit aan dingen die je eigenlijk niet eens van plan was te kopen.
Geef een reactie