Niet hebben, maar gebruiken

mud jeansHij zit werkelijk fantastisch! Mijn nieuwe spijkerbroek. Nou ja ‘mijn’ spijkerbroek.  Eigenlijk is hij niet van mij. Hij is van MudJeans. Ik mag de broek gebruiken, niet hebben. En als ik hem een jaar heb gebruikt mag ik hem terugsturen en krijg ik weer een nieuwe! Hoe gaaf is dat?

Ik heb de broek dus niet gekocht, maar ik lease hem. En daarvoor betaal ik maandelijks een klein bedrag (5,95 euro). Het mooie van dit concept is dat ik nooit meer een broek hoef weg te gooien omdat hij te groot, te klein of kapot is. MudJeans (overigens een modemerk van Nederlandse bodem) neemt de broek altijd weer terug. En ook zij gooien hem niet weg. Alle grondstoffen die in de spijkerbroek zitten worden hergebruikt. Van de gerecyclede vezels worden weer nieuwe producten gemaakt. En als mijn broek stuk gaat gedurende onze gebruiksovereenkomst, dan kan ik hem opsturen en wordt hij gratis voor me gerepareerd.

Ik vind het een mooi en duurzaam idee. Producten niet bezitten, maar gebruiken. Dat maakt de fabrikant verantwoordelijk voor wat hij produceert. Hij moet immers het product weer terugnemen en ervoor zorgen dat hij de ‘onderdelen’ weer kan hergebruiken.

Bij Mudjeans hebben ze vier verschillende lease-jeans voor dames. Ik koos voor de ‘dark night’, prachtig donkerblauw van kleur. Geheel gemaakt van duurzame en gerecycleerde materialen en geproduceerd in Fair trade fabrieken. En het leukste is de slogan die er op staat: For people who care.

BewarenBewaren

One Comment on “Niet hebben, maar gebruiken”

  1. Pingback: Mijn top 5: duurzame online kledingwinkels - elkedaggroener.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *