Wrijf er even met je hand doorheen en je ruikt het heerlijke maggi-aroma. Hoewel beweerd wordt dat er geen lavas in het potje maggi zit, is de geur identiek. Lavas, ook wel maggiplant genoemd in de volksmond, is een zeer veelzijdig kruid. Zelf pluk ik vaak alleen het blad voor in de soep. En dat is jammer, want je schijnt er veel meer mee te kunnen. Wist je dat je ook de zaden en de steeltjes kun je eten? En zelfs de wortel. Hieronder vind je lekkere recepten met lavas, oftewel maggiplant.
Met lavas kan meer dan je denkt
Hieronder vind je geen uitgebreide recepten, maar verschillende toepassingen. Heb je wel eens lavas gebruikt in een hartige taart? Of er thee van gedronken? Het kruid komt oorspronkelijk uit het Mediteraine gebied. Daar hebben ze ook de heerlijkste recepten met lavas. Je vindt het zaad van de maggiplant daar terug in brood en cake! Experimenteren er maar op los.
- Soep– je kunt lavas goed laten meekoken in de soep. Ook heerlijk in tomatensoep.
- Graangerechten – het blad en de zaden zijn lekker in graangerechten, zoals quinoa, bulgur, enz.
- Groente– de jonge bladeren en steeltjes kun je koken of stomen als bladgroente.
- Salade– verse blaadjes kan je toevoegen aan een groene salade.
- Hartige taart – fijngesnipperd vers blad is een prima kruid in een hartige taart.
- Groenteburger – gedroogd of vers gesnipperd als kruid toevoegen aan een groenteburger
- Pesto– mix 200 gram in kleine stukjes gesneden blaadjes lavas met 30 gram pijnboompitten, 2 tenen knoflook en flink wat olijfolie. Voeg eventueel geraspte kaas, citroen en wat suiker toe en breng op smaak met zout en peper.
- Ketchup – een echte smaakmaker voor de ketchup. Lees hier het hele recept.
- Thee– van verse en gedroogde blaadjes maak je thee. Het schoont de lever en de nieren op. En het werkt bij menstruatiestoornissen. Drink daarom niet te veel, het kan leiden tot irritatie van de nieren. En vermijd het als je zwanger bent.
- Brood, cake en koekjes– de gekneusde zaden mix je door je brooddeeg of gebruik je in je cake of koekjesbeslag. In de mediterrane keuken is dat gebruikelijk.
- Tegen zweetvoeten– niet om te eten dus. Ik heb het niet geprobeerd (want geen zweetvoeten), maar als je er last van hebt, is het zeker het proberen waard. Giet in een voetbadje een halve liter heet water over een handvol lavasblad. Laat het even afkoelen en haal de blaadjes eruit voordat je je voeten erin stopt.
Zoek je uitgewerkte recepten? Kijk dan eens op voedwel.nl
Let wel op: vermijd het gebruik van lavasthee tijdens de zwangerschap. En ook bij nieraandoeningen is het gebruik van lavas af te raden, omdat het ook een vochtafdrijvende eigenschap heeft.
Lavas telen en bewaren
Ik schreef al eerder een blog over de maggiplant. Hoe je lavas kunt zaaien, oogsten, vermeerderen en bewaren. Het is een onmisbaar kruid in je tuin of op je balkon. Maar onthoud: de struik is zo groot, daar kan je het hele seizoen van oogsten en dan hou je nog over! Oogst dus op tijd en bewaar voor de winter. Wat te doen met: maggiplant (lavas)
Tiny says
De stelen in een pan water goed uitkoken.
Het geconcentreerde sap in ijs vormpjes doen.
Dan kun je zo een blokje in een gerecht verwerken
Ageda says
Dank voor de uitleg Tiny!
Paula says
Alleen de steeltjes?
Suzanna says
Idee de Lavas voor eind april in de diepvries heb je de hele winter verse!!I-÷
Guy Vanderwaeren says
Drogen kan ook in de microgolf, snel en makkelijk:
– was de afgeknipte blaadjes en droog licht tussen 2 vellen keukenpapier of in een slazwierder
– leg een vel keukenpapier op een bord en spreid daar de blaadjes op uit
– zet in de microgolf op maximum gedurende 2 à 3 minuten
– haal van het bord en droog dit af
– leg de blaadjes terug op het bord, nu zonder keukenpapier
– zet terug in de microgolf op maximum gedurende 2 à 3 minuten tot de blaadjes gedroogd zijn en kunnen verpulverd worden
Dit werkt voor andere kruiden ook. De tijden moet je wat aanpassen, afhankelijk van de sterkte van je oven en het vochtgehalte van de kruiden. Laurier en salie bvb vragen een wat langere tijd.
Nog een tip: fijngemalen lavas en zout, verhouding 1 deel lavas op 10 delen zout (in gewicht) geven een lekker selderzout voor bvb bij een kaasje.