Wat te doen met: Maggiplant (Lavas)

Wat begint met een klein plantje, wordt al snel een grote bos. Soms wel tot 2,5 meter hoogte. En elk jaar komt de maggiplant netjes weer terug. Als grote bos, keer op keer. De maggiplant is een heerlijk geurend kruid. Lekker voor in soep. Maar dat is nog niet alles.


In het echt heet hij Lavas, maar in de volksmond noemen we de plant maggiplant genoemd, omdat hij sterk geurt naar maggi. Je weet wel, dat zwarte flesje waarvan je de inhoud in de soep doet. Lavas is een smaakversterker. Net als zout. Het versterkt dus de natuurlijke smaak van het eten. Wrijf vlees bijvoorbeeld voor het braden in met gekneusd lavasblad. Dat verbeterd de smaak.

Recepten

Zelf pluk ik vaak alleen het blad voor in de soep. En dat is jammer, want je schijnt er veel meer mee te kunnen. Wist je dat je ook de zaden en de steeltjes kun je eten? En de struik is zo groot, daar kan je het hele seizoen van oogsten en dan hou je nog over!

  • Soep– je kunt lavas goed laten meekoken in de soep. Ook heerlijk in tomatensoep.
  • Groente– de jonge bladeren en steeltjes kun je koken of stomen als bladgroente.
  • Salade– verse blaadjes kan je toevoegen aan een groene salade.
  • Pesto– mix 200 gram in kleine stukjes gesneden blaadjes lavas met 30 gram pijnboompitten, 2 tenen knoflook en flink wat olijfolie. Voeg eventueel geraspte kaas, citroen en wat suiker toe en breng op smaak met zout en peper.
  • Thee– van verse en gedroogde blaadjes maak je thee. Het schoont de lever en de nieren op. En het werkt bij menstruatiestoornissen. Drink daarom niet te veel, het kan leiden tot irritatie van de nieren. En vermijd het als je zwanger bent.
  • Brood, cake en koekjes– de gekneusde zaden mix je door je brooddeeg of gebruik je in je cake of koekjesbeslag. In de mediterrane keuken is dat gebruikelijk.
  • Tegen zweetvoeten– niet om te eten dus. Ik heb het niet geprobeerd (want geen zweetvoeten), maar als je er last van hebt, is het zeker het proberen waard. Giet in een voetbadje een halve liter heet water over een handvol lavasblad. Laat het even afkoelen en haal de blaadjes eruit voordat je je voeten erin stopt.

Onze maggiplant (lavas) is groot genoeg om het hele jaar van te oogsten.

Snoeien

Aan een struik in je tuin heb je meer dan genoeg. Wordt hij te groot? Dan kun je ‘m in de zomer rustig terugsnoeien. Hij geeft je daar weer nieuwe frisse blaadjes voor terug.  Wil je het hele jaar door ervan genieten? Het blad kan je goed drogen. Bewaar de gedroogde blaadjes in een goed afsluitbare pot.

Nog geen lavas in de tuin? Je kunt het deze maand nog zaaien. Dus koop snel een zakje zaad.

Meer lezen over de kruiden in mijn tuin?

 

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *