• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

elkedaggroener

inspiratie voor een duurzame leefstijl

  • Home
  • Duurzame inspiratie
    • Hergebruik
    • Ons eten
    • Energie
    • Minder spullen
    • Verzorging
  • Blog
    • Zelf doen
    • Zelf maken
    • Zelf beleven
    • Zelf bouwen
    • Zelf planten
    • Lezen, zien en kopen
  • Shop
    • Kaarsen
    • Houten producten
    • Tuinieren
    • Duurzaamheid
    • DIY
  • Over mij
    • Samenwerking
    • Voor bedrijven
  • Contact

Recepten met lavas

12 februari 2020 door Ageda 2 Comments

Recepten met lavas

Wrijf er even met je hand doorheen en je ruikt het heerlijke maggi-aroma. Hoewel beweerd wordt dat er geen lavas in het potje maggi zit, is de geur identiek. Lavas, ook wel maggiplant genoemd in de volksmond, is een zeer veelzijdig kruid. Zelf pluk ik vaak alleen het blad voor in de soep. En dat is jammer, want je schijnt er veel meer mee te kunnen. Wist je dat je ook de zaden en de steeltjes kun je eten? En zelfs de wortel. Hieronder vind je lekkere recepten met lavas, oftewel maggiplant.

Met lavas kan meer dan je denkt

Hieronder vind je geen uitgebreide recepten, maar verschillende toepassingen. Heb je wel eens lavas gebruikt in een hartige taart? Of er thee van gedronken? Het kruid komt oorspronkelijk uit het Mediteraine gebied. Daar hebben ze ook de heerlijkste recepten met lavas. Je vindt het zaad van de maggiplant daar terug in brood en cake! Experimenteren er maar op los.

  • Soep– je kunt lavas goed laten meekoken in de soep. Ook heerlijk in tomatensoep.
  • Graangerechten – het blad en de zaden zijn lekker in graangerechten, zoals quinoa, bulgur, enz.
  • Groente– de jonge bladeren en steeltjes kun je koken of stomen als bladgroente.
  • Salade– verse blaadjes kan je toevoegen aan een groene salade.
  • Hartige taart – fijngesnipperd vers blad is een prima kruid in een hartige taart.
  • Groenteburger – gedroogd of vers gesnipperd als kruid toevoegen aan een groenteburger
  • Pesto– mix 200 gram in kleine stukjes gesneden blaadjes lavas met 30 gram pijnboompitten, 2 tenen knoflook en flink wat olijfolie. Voeg eventueel geraspte kaas, citroen en wat suiker toe en breng op smaak met zout en peper.
  • Ketchup – een echte smaakmaker voor de ketchup. Lees hier het hele recept.
  • Thee– van verse en gedroogde blaadjes maak je thee. Het schoont de lever en de nieren op. En het werkt bij menstruatiestoornissen. Drink daarom niet te veel, het kan leiden tot irritatie van de nieren. En vermijd het als je zwanger bent.
  • Brood, cake en koekjes– de gekneusde zaden mix je door je brooddeeg of gebruik je in je cake of koekjesbeslag. In de mediterrane keuken is dat gebruikelijk.
  • Tegen zweetvoeten– niet om te eten dus. Ik heb het niet geprobeerd (want geen zweetvoeten), maar als je er last van hebt, is het zeker het proberen waard. Giet in een voetbadje een halve liter heet water over een handvol lavasblad. Laat het even afkoelen en haal de blaadjes eruit voordat je je voeten erin stopt.

Zoek je uitgewerkte recepten? Kijk dan eens op voedwel.nl 

Let wel op: vermijd het gebruik van lavasthee tijdens de zwangerschap. En ook bij nieraandoeningen is het gebruik van lavas af te raden, omdat het ook een vochtafdrijvende eigenschap heeft.

Lavas telen en bewaren

Ik schreef al eerder een blog over de maggiplant. Hoe je lavas kunt zaaien, oogsten, vermeerderen en bewaren. Het is een onmisbaar kruid in je tuin of op je balkon. Maar onthoud: de struik is zo groot, daar kan je het hele seizoen van oogsten en dan hou je nog over! Oogst dus op tijd en bewaar voor de winter. Wat te doen met: maggiplant (lavas)

Filed Under: Zelf maken Tagged With: kruiden, moestuin

Reader Interactions

Comments

  1. Tiny says

    24 mei 2020 at 11:49

    De stelen in een pan water goed uitkoken.
    Het geconcentreerde sap in ijs vormpjes doen.
    Dan kun je zo een blokje in een gerecht verwerken

    Beantwoorden
    • Ageda says

      26 mei 2020 at 20:54

      Dank voor de uitleg Tiny!

      Beantwoorden

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Primary Sidebar

Zoeken

Winkelmand

Weten hoe je biologisch én goedkoop kunt eten? Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang de checklist gratis.

Producten

  • windlicht van kaarsresten Windlicht gemaakt van kaarsresten €15.50
  • kristal soda voor de schoonmaak Kristal soda €3.50
  • 400 gram bijenwas Bijenwas €12.69
  • gedroogde rozemarijn Gedroogde rozemarijn €2.75
  • Drie hartenkaars Drie Harten kaars €7.95 – €12.95

Meest gelezen

Sorry. Nog geen gegevens beschikbaar.

BoekenBoeken

Mijn blogs

Toen ik besloot bewuster te gaan leven, wist ik niet waar te beginnen. Maar al snel werd duidelijk dat elke stap die ik zette, goed was. Ik hoop dat mijn ervaringen jou kunnen inspireren.

Zelf doen          Zelf bouwen
Zelf planten     Lezen, zien en kopen
Zelf beleven     Zelf maken

  • Bloglovin
  • Facebook
  • LinkedIn
  • Home
  • Duurzame inspiratie
  • Blog
  • Shop
  • Over mij
  • Contact

© 2023 · elkedaggroener ·