Riolering aanleggen: hoge nood

riool 2Naar de wc kunnen is geen overbodige luxe. Sinds we water in het huis hebben, leek de gang naar het toilet ook snel gemaakt. Maar helaas, sinds we weten waar de afvoer van het toilet uitkomt, schieten we bij hoge nood snel weer even in de bosjes.

Ons huis heeft een septic tank. Niks mis mee, dachten wij. Want als je die goed gebruikt, en een goede bacterie stand houdt, hoef je ‘m eigenlijk nooit leeg te halen.

riool 1Maar zo simpel lag het helaas toch niet toen manlief op zoek ging naar de manier waarop de afvoer in het huis tot stand komt. Wat bleek: wat van het toilet komt, vloeit niet rechtstreeks in de septic tank, maar eerst in de gierkelder. En deze gierkelder staat in open verbinding met de stal, ons achterhuis eigenlijk. En dat vonden we nu niet zo’n goed idee.

riool 3We hebben de put leeg laten halen, en manlief is de riolering aan gaan leggen. Sinds vorig jaar loopt namelijk voor ons huis het riool. We dachten aan andere duurzame oplossingen, zoals een composttoilet, maar het is niet altijd zo simpel als het lijkt. Vooral niet als je letterlijk hoge nood hebt.

En dan hebben we nu een enorme put naast de schuur de zo goed als leeg is. Hij moet nog even schoongeveegd worden. Er zit nog wat ondefinieerbare drap in. Hier willen we straks regenwater in opvangen. En dan een regenwatertoilet?

 

Be Sociable, Share!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *