Vegetarische challenge: we aten een maand geen vlees

Broodje vegetarische hamburger kreeg 5 sterren!

De maand is bijna voorbij, de vegetarische challenge zit er zo goed als op. En wat is het goed gegaan! Zelf heb ik 100% vegetarisch gegeten, dochterlief 98% en manlief 85%. De laatste verbleef een week in een hotel, en dat maakte het voor hem lastig om dagelijks gezonde vegetarische keuzes te maken. Dochterlief ging 2 keer logeren, maar hield goed stand. En daar ben ik trots op, want als grote vleeseter was het voor haar de moeilijkste opgave.

 

Wat doen we op brood?

Waar ik man- en dochterlief niet blij mee kon maken de afgelopen maand, was broodbeleg. Dochterlief at gewoon meer kaas, en manlief vooral meer pindakaas en wat vaker een ei. Hummus ging er nog wel in, maar vegetarische vleeswaren echt niet. Zelf ben ik al snel tevreden met tahin met banaan of kaas met tomaat. Ik had gehoopt om zelf de nodige creatieve broodsmeersels te maken, maar dit vergt toch wel de nodige voorbereidingstijd.

Vooruitdenken

Hetzelfde gold voor de reeks vegaburgerrecepten die ik nu eindelijk eens hoopte te maken. Maar ook hierbij moet je vooruitdenken, en dat is niet altijd mijn sterkste punt als het op koken aankomt. Ik wil dan van tevoren kikkererwten weken, bieten koken, enz. om een lekkere burger van te maken. Helaas schoot dat er bij in.

Quiche met spinazie en nootjes: 5 sterren

Bruine bonen met vegaworst: 3,5 sterren

Wrap met witte bonen, spinazie en tofu: 3,5 sterren

Wat zeggen de sterren?

Toch aten we niet elke dag alleen maar kant-en-klaar vegetarisch vlees. Ik gebruikte vaak noten en extra groente in de gerechten. En dat beviel mij en mijn huisgenoten best goed. Dochterlief rankte elk gerecht met 1 tot 5 sterren om aan te geven of ze het echt niet lekker, niet lekker, neutraal, lekker of heel lekker vond. Ondanks haar aversie tegen champignons, bonen, pompoen en linzen, heeft ze aardig lopen smullen. Zo gaf ze de quiche met spinazie en nootjes 5 sterren, ondanks de fijngesneden (en niet opvallende) champignons. Net als de risotto met broccoli en erwtjes (hier peuterde ze wel de champignons eruit). De curry met linzen en groente en de pasta met bietjessaus gingen voor 4 sterren. De pasta met pompoen en walnoten kreeg de slechtste score. Ik kon haar niet eens ongelijk geven, het was een droge prut in de mond L. Zie voor andere vegagerechten die ik uit mijn keuken toverde op mijn Instagram.

En hoe nu verder?

Op 1 maart eten we weer vlees. Dochterlief kijkt er naar uit! Ik vind het prima, zolang we maar niet terugvallen in de oude gewoonte. Vooral zelf heb ik het wel gezien met vlees. Ik hoef het niet meer. Maar ik ben natuurlijk niet alleen in dit gezin. Daarom heb ik de de volgende regel opgesteld: 2 keer per week vlees, 2 keer per week vegetarisch vlees, 3x per week vegetarisch (zonder vega vlees). Wat we woensdag eten heeft dochterlief al bedacht: Lasagna met lekker veel gehakt!

 

3 Comments on “Vegetarische challenge: we aten een maand geen vlees”

  1. Goed bezig geweest! Ik merk ook dat broodbeleg het lastigst is. Maar toch eten we hier al stukken minder vlees dan we deden.

  2. AH verkoopt bieten-, wortel- en erwtensmeerseltjes. Je kunt eens proberen of dat erin gaat. De meeste varianten van Philadelphia zijn ook vegetarisch.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *