Door de VeganChallenge ben ik veel bewuster gaan eten. Een maand na de Challenge is het aantal keer dat ik vlees heb gegeten, nog op een hand te tellen. Ik heb er gewoon geen behoefte meer aan. Ook mijn zuivel en eiereninname heb ik drastisch beperkt. Er zijn zoveel ontzettend lekkere recepten zonder vlees. Zo aten we afgelopen weekend een heerlijke salade (met sla uit mijn moeders moestuin) en worstenbroodjes zonder worst. In plaats van worst gebruik ik seitan. Heerlijk om te zien hoe iedereen aan tafel zit te smullen.
Wat is seitan?
Seitan is een vleesvervanger, op basis van tarwe-eiwit en komt oorspronkelijk uit Japan. De vezelstructuur lijkt op vlees en het heeft een hartige smaak. Volgens de Vegetariërsbond is het echter geen volwaardige vleesvervanger, omdat het geen vitamine B12 en te weinig vitamine B1 bevat. Maar het zit wel vol ijzer en eiwit. Seitan is onder andere te koop bij Ekoplaza.
Ik vond dit lekkere recept op lekker vego. Het is voor 10 broodjes. Voor ons is dit teveel. Daarom vries ik een deel van het seitanmengsel in. De volgende keer hoef ik dit alleen maar, samen met het bladerdeeg, te ontdooien en in de oven te bakken.
Vegetarische worstenbroodjes
- 400 gram. seitan
- 10 blaadjes bladerdeeg
- 2 volkoren boterhammen zonder korst in kleine blokjes
- 1 ui
- 1 teen knoflook
- 1 ei
- sesamzaad
- 2 eetlepels zoute ketjap
- 1 eetlepel gehaktkruiden of cajunkruiden
- 2 blaadjes salie fijngehakt
- 1/2 blikje tomaten in stukjes
- verse peterselie
- peper naar smaak
Verwarm de oven voor op 190 graden C. Ontdooi de bladerdeeg. Hak de seitan en ui in hele kleine stukjes (bijvoorbeeld in de keukenmachine). Fruit de ui met knoflook. Voeg de seitan toe en bak een paar minuten op een halfhoog vuurtje. Voeg de cajunkruiden toe en bak nog eventjes.
Voeg tomaten, ketjap, salie, peterselie, 1 eetlepel sesamzaad en boterham toe en roer goed door. Haal de pan van het vuur.
Bestrijk de bovenrand van de plakjes bladerdeeg met wat losgeklopt ei. Leg in het midden van elk bladerdeegplakje over de hele breedte heen een portie seitanmengsel. Laat de onderrand van het bladerdeeg vrij. Rol vanuit de onderrand het bladerdeegplakje om het seitanmengsel heen naar de met ei bestreken bovenrand. Leg de rolletjes met de naad naar beneden op de bakplaat van de oven. (De zijkanten blijven open). Bestrijk de seitanbroodjes met losgeklopt ei en bestrooi ze met het sesamzaad. Bak ze in ongeveer 25 minuten goudbruin in de oven.
Geef een reactie