Anti-voedselverspilling: koop bier van aardappels en ketchup van afgekeurde tomaten

We hebben onze mond vol van voedselverspilling. Gelukkig zijn er ondernemers die niet alleen mooie praatjes hebben, maar actie ondernemen en voedselverspilling tegengaan! Op de website ‘Verspilling is verrukkelijk’ vind je bedrijven die soep maken van groente gered van de supermarkt, bier van geredde aardappelen, zeep van sinaasappelschillen en crostini’s van brood dat een dag oud is en dus rijp voor de afvalcontainer.

Het doet me goed om te zien dat er ondernemers zijn die het aanpakken van voedselverspilling als doel hebben. (Tegelijk stemt het me natuurlijk enorm triest dat dat zo noodzakelijk is, maar dat nu even terzijde). Voor mij zijn deze ondernemers helden. En wat ik kan doen? Gewoon kiezen voor deze producten.

Bier

Instock – maakt speciaalbier en granola van voedsel gered uit de supermarkt. Met 1 pieperbiertje redt je twee aardappels en met 1 bammetjesbier twee boterhammen! De granola wordt gemaakt van bierbostel, het moutrestant dat overblijft na het brouwen van bier. (www.instock.nl)

Beeblue – maakt speciaalbier van brood en zeep van koffiedik en sinaasappelschil, gered van het bedrijfsleven en publieke instanties. (www.wearebeeblue.com)

Iced Tea

Thijstea – maakt Iced Tea van voedsel gered van groothandels en telers. (www.thijstea.nl)

Appelcider

Betuwse krenkelaar – maakt appelcider en appelsprankel (zonder alcohol) van fruit met een vlekje of plekje. (www.betuwsekrenkelaar.nl)

ZONDE: Een derde van het voedsel dat jaarlijks wereldwijd voor menselijke consumptie wordt geproduceerd, wordt weggegooid. Dat is in totaal 1,3 miljard ton

Mannenvlees

De bokkenbunker – maakt vleesproducten van bokjes van biologische geitenhouderijen. Van bout tot ballen! Bokken werden tot voor kort gezien als overbodig bijproduct. Maar je schijnt er heerlijke vleesproducten mee te kunnen maken. (www.debokkenbunker.nl)

De Lekkere man – maakt charcutterie (iets als vleeswaren) van hanen, bokken en stieren gered van de biologische melkvee- en leghouderijen. Culinaire bereiding van het mannenvlees dus. (www.delekkereman.nl)

Soepen en sauzen

Kromkommer – maakt soep van kromme groente gered van telers. (www.kromkommer.com)

Soupalicious – maakt soep van groente gered van de retail. (www.soupalicious.nl)

Glorius Bastards – maakt soep, ketchup en chutney van doorgedraaide, op hun uiterlijk afgekeurd groente en fruit. (www.gloriusbastards.nl)

De Verspillingsfabriek – maakt soepen en sauzen van gered voedsel van de retail. (www.deverspillingsfabriek.nl)

Kaas

And Cheesetrade – maakt re-cheesed kaas en spread-it van gered kaas van producenten en de retail. (www.andcheestrade.nl)

Oesterzwammen

Gro – teelt oesterzwammen op koffiedik (www.gro-holland.com)

Inblikkers

Coco Conserven – blikt overschotten van telers, jagers en groothandels in en maakt er zo een culinair product van dat langer houdbaar is. (www.cococonserven.nl)

Granola

Yespers – maakt granola en spreads van overgebleven producten van boeren. (www.yespers.com)

Jam

Potverdorie – maakt jams, chutney’s en salsa’s van groente en fruit gered uit de supermarkt, groothandels, distributeurs en telers. (www.potverdorie.nl)

Twisted Jams – maakt bijzonderde jams en chutney’s van groente en fruit die een tweede kans verdienen. (www.twistedjams.nl)

Brood

De Tweede Jeugd – maakt tosti’s, crostini, croutons en broodsoldaatjes van brood gered van bakkers. (www.detweedejeugd.nl)

ZONDE: 180.000 broden blijven in dagelijks in Nederland onverkocht en belanden in de prullenbak.

Ketchup

The Ketchup project – maakt ketchup van tomaten gered van Keniaanse boeren. Door de grillige afzetmarkt blijven boeren in ontwikkelingslanden vaak met enorme overschotten zitten. (www.theketchupproject.nl)

BewarenBewaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *