• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

elkedaggroener

inspiratie voor een duurzame leefstijl

  • Home
  • Duurzame inspiratie
    • Hergebruik
    • Ons eten
    • Energie
    • Minder spullen
    • Verzorging
  • Blog
    • Zelf doen
    • Zelf maken
    • Zelf beleven
    • Zelf bouwen
    • Zelf planten
    • Lezen, zien en kopen
  • Shop
    • Kaarsen
    • Houten producten
    • Tuinieren
    • Duurzaamheid
    • DIY
  • Over mij
    • Samenwerking
    • Voor bedrijven
  • Contact

Zo eet je makkelijk 250 gram groente per dag

3 april 2019 door Ageda Venema Leave a Comment


Het ligt vaak nog te weinig op ons bord: groente. Het Voedingscentrum schrijft 250 gram groente per dag voor. Wie alleen bij de warme maaltijd groente eet, moet daar aardig tegenaan kauwen. Tenzij je het net even iets anders aanpakt. Lees hier hoe ik dat doe.

Image by Dominik & Frederike Schneider from Pixabay

Een broccoli weegt 500 gram. Wij zijn thuis met z’n drieën. Zeker weten dus dat geen van ons drieën 250 gram groente binnenkrijgt als we aardappelen, broccoli en (vega)vlees eten. Gemiste kans eigenlijk, want deze hoeveelheid groente is toch wel van belang. Waarom? Voldoende groente eten verlaagt het risico op hart- en vaatziekten aanzienlijk. Maar het zorgt er ook voor dat je een gevulde maaltijd hebt en dat verlaagt de kans op snaaien. En dat is weer goed voor je figuur.

1. Zet groente op de eerste plaats

Er zijn meerdere manieren om ervoor te zorgen dat je meer groente binnenkrijgt. Mijn belangrijkste aanpassing is om groente bovenaan de lijst te zetten. Wat ik daarmee bedoel? Als ik bedenk wat we gaan eten, denk ik niet aan macaroni, rijst, quiche enz. Ik denk eerst: welke groente gaan we eten. Dat hangt af van waar ik zin in heb, of wat er in de aanbieding is. Vanuit de groente ga ik op zoek naar een recept. Type de groente die je wilt eten in Google samen met het woord ‘recept’ en hele kookboeken vol recepten rollen eruit. Aardappelen, rijst, macaroni en bladerdeeg heb ik altijd standaard in huis. 

2. Maak een salade

Een lekkere salade bij de maaltijd zorgt dat de 250 gram makkelijker wordt gehaald. Denk jij nu alleen aan sla? Jammer, want er is nog zoveel meer. Een frisse komkommer salade, griekse salade met tomaten, ui en feta, een rode bieten salade met walnoten en appel. Inspiratie nodig? Het boek Supersalades van David Bez is mijn bijbel op het gebied van salades. Zo maakte ik mijn salades nog niet eerder. Ze zijn stuk voor stuk verrassend en heel simpel om te maken. Zelfs dochterlief eet haar bord leeg zonder te morren.

3. Eet groente tijdens de lunch én ontbijt

Een soepje of salade als lunch, een boterham met kaas, sla, komkommer en tomaat als ontbijt. Of kaas met avocado. Een smoothie. Of een broodje groenteburger. Ik weet niet wat voor eter jij bent, maar probeer eens iets uit. Voetspot-collega Jack meldde laatst dat hij op allerlei manieren pannenkoeken weet te maken. Bijvoorbeeld met groentesap in plaats van melk. Dat is zeker het proberen waard. 

4. Maak spaghetti van courgette en rijst van bloemkool

Wie rijst gemaakt van bloemkool eet, heeft zo 100 gram groente binnen. Spaghetti maak je van courgette met behulp van een spirelli. Heb je die niet? Schaaf dan dunne plakken met de kaasschaaf en gebruik ze als ‘lasagnavel’. Vul de rijst nog eens lekker met champignons, paprika, uit, winterwortel en tadaaaa… je 250 gram groente heb je gehaald. Inspiratie haal je uit Het Spirelli Kookboek.

5. Groente’gebak’

Muffins met courgette of pompoen, worteltaart of koekjes van zoete aardappel. Daar hoef je dus geen nee tegen te zeggen. Probeer deze perfecte Carrot Cake Muffin maar eens.

6. Ga ouderwets wortels knagen

Snacken doen we vaak uit verveling. Om iets te doen te hebben. Zet weer ouderwets wortels en komkommers in een bakje. En voor de diehards bleekselderij erbij. Ongemerkt knaag je zo vele grammen groente weg (die er ook niet meer elders bijkomen :))

Inspiratie nodig voor koken met meer groente? Lees dan eens deze boeken

  • Creatief koken met Groenten
  • Heel veel Veg

 

Filed Under: Zelf beleven Tagged With: groente

Reader Interactions

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Primary Sidebar

Zoeken

Winkelmand

Weten hoe je biologisch én goedkoop kunt eten? Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang de checklist gratis.

Producten

  • waar kan je baking soda voor gebruiken Baking soda - zuiveringszout €4.26
  • Handgemaakt van kaarsresten: Regenboogkaarsen €4.50 – €13.95
  • Handgemaakt van kaarsresten: Bloemkaars €3.95
  • Geschept papier €1.95 – €5.00
  • Oesterzwammen op koffiedik growkit Oesterzwammen op koffiedik €16.50

Meest gelezen

Sorry. Nog geen gegevens beschikbaar.

BoekenBoeken

Mijn blogs

Toen ik besloot bewuster te gaan leven, wist ik niet waar te beginnen. Maar al snel werd duidelijk dat elke stap die ik zette, goed was. Ik hoop dat mijn ervaringen jou kunnen inspireren.

Zelf doen          Zelf bouwen
Zelf planten     Lezen, zien en kopen
Zelf beleven     Zelf maken

  • Bloglovin
  • Facebook
  • LinkedIn
  • Home
  • Duurzame inspiratie
  • Blog
  • Shop
  • Over mij
  • Contact

© 2023 · elkedaggroener ·