Recensie
Groot respect heb ik al jaren voor Emily-Jane Townley: de expert op het gebied van een afvalloos leven. Hoe doet ze dat toch?, vraag ik me altijd af. Gelukkig heeft ze nu een geweldig boek uitgebracht waarin ze alle tips die ze heeft deelt over leven zonder afval. En hoewel ik zelf al flink mijn best doe, weet ze me met dit boek toch te verrassen.
Emily-Jane laat zien dat je altijd en overal kunt leven zonder afval: op reis, in de badkamer, bij het doen van het huishouden, noem maar op. Plastic verpakkingen zijn over het algemeen overbodig. Maar ja, wel lekker handig. Het staat zo voor je neus in de winkel. Echter, eenmaal de tips van Emily-Jane gelezen, blijkt zero-waste leven eigenlijk net zo makkelijk. Het is gewoon een kwestie van doen.
500 kilo afval per jaar
Per persoon produceren we ongeveer 500 kilo afval per jaar! Een uitspraak die je ogen doen openen. En ik geloof het direct, gezien de hoeveelheid kliko’s die langs de weg staan. Ongeveer de helft hiervan is restafval: afval dat we niet meer kunnen recyclen en de verbrandingsoven ingaat. Dit is echt heel veel. Onze persoonlijke afvalberg moeten we dus echt gaan verkleinen. Maar hoe doe je dat?
Goede voorbereiding
Emily-Jane laat zien dat het niet zo heel moeilijk is. Maar er gaat wel een kleine voorbereiding aan vooraf. In de eerste plaats moet je je bewust worden van het afval dat je produceert. Wat is afval, welke soorten zijn er en wat is recyclebaar en wat niet. En hoeveel afval komt er in jouw huis? En wat voor soort afval is dit? Plastic, papier, of vooral koekjesverpakkingen die bestaan uit plastic én papier? In het boek leer je hoe je kunt werken aan afvalvermindering. En hierbij maakt ze een ding duidelijk: het is een doorlopend proces, waarbij je steeds weer in nieuwe situaties terechtkomt die een andere aanpak vereisen. Maar geef niet op: verandering kost nu eenmaal tijd en energie.
Alternatieven
Vanaf nu ga je voorbereid naar de supermarkt of de markt: dus met tassen, bakjes en potjes. Doe je dat niet, dan kom je gegarandeerd thuis met een enorme berg plastic voor eenmalig gebruik. Want plastic is namelijk overal, en zit om bijna alles wat je koopt.
Gelukkig zijn er alternatieven die niet in plastic gehuld zijn, en die schotelt Emily-Jane je in grote hoeveelheden voor. Ze geeft tips voor een minimal waste in de badkamer en bij schoonmaakklussen. En hoe verklein je je afvalberg als je een baby hebt?! Of als je een dagje uit gaat? Een hele uitdaging, maar de tips uit Leven zonder Afval nemen je bij de hand en helpen je op weg.
DIY’s
Dankzij de verschillende zelfmaak recepten (DIY’s) in het boek, wordt afvalvrij leven ook nog eens leuk. En niet te vergeten: het is ook leuk voor je portemonnee. Want de meeste zelf te maken producten kosten een fractie van het kant en klare product uit de winkel. Van wasmiddel tot billenlotion, van klei tot het maken van een composthoop. Voor mij zijn veel DIY’s niet nieuw, maar toch weet Emily-Jane mij ook verschillende keren te verrassen.
Bijzondere tips
Kortom, een boek vol tips en trics die het leven zonder afval een stuk eenvoudiger maken. En de allerbelangrijkste tip: Doe het in stapjes. Ga niet direct voor 100% Zero Waste, want de kans is groot dat je gefrustreerd raakt als het niet lukt. En stress is nergens goed voor. Begin rustig aan, en lukt het een keer niet, onderzoek dan eerst eens waar het aan ligt. Als iedereen zich ervan bewust is dat we op deze relatief eenvoudige manier onze afvalberg kunnen verminderen, dan is er heel veel gewonnen. Dus begin! En laat je leiden door Emily-Jane.
Erik Anemaet says
Ik ben benieuwd naar dit boek over leven zonder afval. Ik zie inmiddels wel dat het steeds normaler is om bij de bakker of groentekraam op de markt je eigen linnen tas te overhandigen. Als iedereen dit doet, scheelt dit containers vol afval.
Ageda says
Gelukkig verdwijnt de schroom langzamerhand. Zelfs in de supermarkt kijken ze niet meer raar op als je brood in je eigen broodzak wil.
Emma de Graaf says
Ik wist niet dat we per persoon wel 500 kg afval per jaar produceren, wat veel! Ik zou dit graag willen verminderen. Een tip die ik van een vriendin kreeg is grote draagtassen bestellen, zodat je niet bij iedere boodschap een plastic tasje nodig hebt. Dit ben ik in ieder geval van plan om te doen. Daarnaast zal ik eens in de DIY recepten duiken, dat klinkt interessant!