Onze broedse kip Bella

Bella is broeds. Hele dagen zit ze op haar nest. Ik zie haar niet, ik hoor haar niet. Mijn kippenkennis is nog matig, dus ik ging maar even op onderzoek uit. Hoe lang duurt dat gebroed? Moet ze niks eten? En krijgen we straks kuikens?

Waaat! Het eerste dat ik lees is dat kippen zich kunnen doodbroeden! Wow, en ik was net van plan om de natuur zijn gang te laten gaan. Wat eitjes minder boeit me niet. En kuikens zijn leuk, maar als er niks uit de eieren komt, geeft het ook niet. Maar straks een dode of sterk verzwakte kip, is ook niet de bedoeling. Wat moet ik doen met een broedse kip?

 

Een broedse kip moet je goed verzorgen

Ik moet ervoor zorgen dat ze elke dag even naar buiten gaat. Om te eten, te drinken en haar behoefte te doen. Ik probeer haar te lokken met wat lekkers, maar de andere hen en de haan staan continu met hun neus vooraan. Dan maak ik het hok maar aan de zijkant open. Ach, kijk haar lief op haar nestje zitten. Zachtjes begint ze kleine tokkelgeluidjes te maken. Wat nu als ik haar optil en van haar nest haal? Ik probeer het voorzichtig, maar daar is mevrouw niet van gediend. Dan maar iets onvoorzichtiger en heel resoluut. He, kijk, daar staat ze op het gras. Ze kijkt beduusd om haar heen. Veel tijd om te acclimatiseren heeft ze niet, want daar komt meneer de haan aangestoven. Tjonge, wat is die hitsig. Hij stuift met zijn poten naar achteren en jaagt haar op. Bella rent tokkend de andere kant op.

Haan Kristal verliest Bella geen moment uit het oog.

Goed eten en drinken

De volgende dag haal ik haar heel vroeg van haar nest. Bella ‘kloekt’ even, een bijzonder getok, maar stribbelt verder niet tegen. Rustig laat ze zich optillen en op de grond neerzetten. De andere twee kippen wandelen ongeduldig heen en weer in de kleine ren, maar die laat ik mooi even dicht zitten. Voor Bella’s neus zet ik de bak met voer. Gretig begint ze te eten. Na tien minuten mogen meneer en mevrouw ook naar buiten. Meneer jaagt Bella direct weer de stuipen op het lijf en ze neemt een toevlucht tot het dak van het kippenhok. Daar zit ze totdat ze kans ziet om weer op haar nest te glippen.

Het vierde ei

Ondertussen is Disco, de andere hen, het hok binnengegaan. Het verbaasde me al dat er vandaag drie eieren onder Bella lagen, en gisteren nog twee. Broedse hennen leggen niet, dus die eieren moeten van Disco zijn. Ik heb de drie eieren gemerkt met een stift. Deze mogen blijven liggen, alle volgende eieren gaan in de pan.

De tiende dag

Broeds duurt zo’n 20 dagen. Wie weet hebben we dan kuikens, want de eitjes zijn bevrucht. Althans, als ik de haan observeer, heeft hij zijn werk echt wel gedaan. Maar misschien werkt het ook niet, omdat ik haar elke dag van het nest haal. Maar dan heeft Bella in ieder geval haar broedsheid doorstaan. Nu, na dag 10, laat ze zich als een mak lam in de ochtend van haar nest halen. Ik haal opnieuw het vierde ei, zonder stip, weg. Nog tien dagen te gaan.

Lees hier over ons leven met de kippen:

 

BewarenBewaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *