Gezonder eten en rekening houden met het klimaat zijn perfect te combineren. Een dieet dat rijk is aan groente en fruit is namelijk goed voor jou en de natuur. Met de onderstaande tips voor plantaardig eten sla je twee vliegen in één klap. Je leeft duurzamer en profiteert van een beter gebalanceerd dieet.
250 gram groenten en 2 stuks fruit per dag
Officieel zouden we allemaal dagelijks 250 gram groente en 2 stuks fruit moeten eten. Idealiter zit er van dag tot dag ook nog eens veel variatie in. De meeste mensen hebben moeite met het eten van zoveel groente en fruit en voldoen daardoor niet aan de voedselvoorschriften. Hoor jij bij die groep? Probeer de momenten dat je groente en fruit eet dan beter over de dag te verspreiden. Eet bijvoorbeeld niet alle groente bij de avondmaaltijd. Begin ’s ochtends al met het beleggen van brood met plakjes tomaat of komkommer. Bij de lunch is een goed gevulde salade een mooie afwisseling op brood.
Van plan om meer groente en fruit te eten en gewicht te verliezen? Denk dan eens aan het volgen van een sapkuurtje.
Verlaag het gebruik van broeikasgassen
De vleesindustrie heeft een behoorlijk impact op onze omgeving. Er is de laatste jaren veel aandacht voor de landbouw en de uitstoot van onder andere stikstof. Bovendien neemt de veehouderij veel ruimte in beslag en kost veel energie. Minder vlees eten betekent bijdragen aan het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen.
Efficiënter omgaan met beschikbaar voedsel
Mensen hebben de keuze om zelf groente en fruit te eten of dit als voer aan vee te geven. De eerste optie is een stuk efficiënter. Want er gaan een hoop calorieën verloren bij het omzetten van plantaardig voedsel naar vlees van een koe, kip of varken. Een calorie vlees kost 20 tot 25 keer het aantal calorieën dat als plantaardige voeding gegeven moet worden. Het is daarom geen verrassing dat vlees nog niet zo lang geleden als luxe werd gezien. Een tegenargument is dat het voer dat vee krijgt meestal niet door mensen gegeten wordt. Maar er is wel land nodig om het allemaal te verbouwen en te laten groeien. Het is veel beter om dat te gebruiken voor plantaardig voedsel voor de mens.
Kies voor biologische producten
Biologische landbouw is stukken duurzamer dan de conventionele methodes. Er wordt bijvoorbeeld veel minder mest en pesticiden gebruikt. Dat is goed voor de bodem, het water en de biodiversiteit. Bovendien zijn de negatieve effecten van bestrijdingsmiddelen op de mens lang niet altijd duidelijk. Door te kiezen voor biologische groente en fruit help je mee om duurzame landbouw te stimuleren.
Help jezelf en de planeet
Als je alles zo op een rijtje zet is het eigenlijk bijzonder dat niet veel meer mensen kiezen voor hoofdzakelijk plantaardig eten. Je leeft zelf op een gezondere manier en je helpt het klimaat een handje. De hele wereld is op zoek naar duurzamere manieren van leven. Meer groente en fruit en minder vlees eten is een mooie stap die voor iedereen beschikbaar is.
Zoek je lekkere vegetarische recepten? Wat denk je van pannenkoeken met paprika en champignons.
Geef een reactie