Ik ben gek op gember. Verse gember ruikt heerlijk en de smaak is lekker pittig. Regelmatig gooi ik een paar stukjes gember in mijn thee. Daar wordt de smaakt net iets sterker van. Of gewoon in een kopje heet water. Gember is ook lekker om mee te koken. Je ziet het vooral terug in de Aziatische keuken. Maar gelukkig weten ze er ook in de rest van de wereld wel raad mee. Ik deel hier mijn lekkerste recepten met gember. Maar nog eerst even dit:
Gember in de tuin
Wist je dat je gember ook zelf kunt telen? Laat je (biologische) gember even liggen, en je merkt vanzelf dat hij gaat uitlopen. Er komen dan witte ‘pukkels’ aan. Zodra dat het geval is vul je een potje met potgrond en plaats je de gember in het midden van de pot. De ‘pukkel’ moet naar boven wijzen. Bedek de gember met een dun laagje aarde en houdt de grond goed vochtig, net zolang totdat er blaadjes verschijnen. Laat je gember echter niet verzuipen. De gember zal onder de grond verder groeien en vanzelf weer nieuwe scheuten maken.
Recepten met gember
Fruitwater met sinaasappel, munt en gember Schil een sinaasappel en snijd hem in stukjes. Heb je biologische sinaasappels dan kan je hem direct in schijfjes snijden. Snijd de gember in stukjes. Doe er water bij en een takje munt. Maak het fruitwater ’s avonds klaar, dan kunnen de smaken goed intrekken en heb je de volgende dag een heerlijke dorstlesser.
Gemberbier Doe 115 gram verse gemberwortel met 250 milliliter water in de kom van een keukenmachine en laat het draaien. Los ondertussen 100 gram suiker op in nog eens 250 milliliter water. Doe de opgeloste suiker, de fijngemalen gember in water, 2 eetlepels gedroogde brandnetel, 2 theelepels sinaasappelrasp en een pijpje kaneel in een afsluitbare kan en voeg er nog een halve liter water bij. Laat het 24 uur rusten en zeef dan de drank. Serveer het lekker koud.
Hoestdrank Ben je verkouden? Maak dan een hoestdrankje met gember.
Wist je dat je gember goed kunt invriezen? Maar ook in een afgesloten aardewerken pot is gember heel lang houdbaar.
Gemberrijst Voeg stukje gember toe aan je rijst en kook het samen.
Curry Doe even grote delen knoflook en geschilde gember in de blender en mix totdat het fijngemalen is. Bewaar in een goed af te sluiten potje en gebruik het samen met eventueel andere curry-kruiden.
Lees verder:
Geef een reactie