Theetijd: kamillethee

Mijn kamilleplant bloeit welig in de tuin. En wat ruiken de bloemen heerlijk! Even zo met m’n handen erdoorheen en ze geven zo hun geur vrij.

chique kopje thee met een kamillebloem

In de volksmond wordt kamille ook wel ‘moederkruid’ genoemd, omdat het vroeger vooral werd ingezet bij typische vrouwenkwalen. Er bestaan veel planten die op kamille lijken, maar de echte herken je makkelijk aan de zoete geur. 

Wanneer bloeit kamille?

Bij mij staat de kamille in de kruidenspiraal, maar ook als border is de kamille geschikt. Kamille bloeit de hele zomer door. Pluk de bloemen op een droge dag, ongeveer 4 dagen nadat ze zijn uitgekomen. Om er thee van te maken kan je zowel verse als droge bloemen gebruiken. Let wel dat je altijd iets meer verse bloemen nodig hebt dan gedroogde. Drogen kan in de oven, maar ik maak er liever bundeltjes van en hang ze een tijdje op een droge en donkere plek. Duurt iets langer, maar ach, ik heb geen haast.

kruidenspiraal met daarin een kamilleplant

Hoe te gebruiken?

Kamille staat bekend om zijn kalmerende werking. Kamillethee wordt vaak gedronken om te ontspannen. Gebruik gedroogde of verse bloemen en overgiet ze met heet water.  Laat de thee 3 tot 4 minuten trekken. 

Oppepper voor de huid

Je kunt er ook heerlijk mee stomen om stress en spanning te verminderen.  Het geeft de vermoeide huid een echte oppepper. Doe een handvol kamillebloemen in een schaal met kokend water en houd je gezicht zo’n 30 cm boven de schaal. Hang een handdoek over je hoofd zodat de stoom niet ontsnapt. Laat je gezicht zo’n 10 minuten stomen.

close up van kamille

Gewoon kamille, of…

Gewoon kamillethee is heerlijk. Maar het is de ideale kruid om mee te experimenteren met andere kruiden. Drink eens:

  • Kamillethee met munt
  • Kamillethee met venkel en salie
  • Kamillethee met honing (verzachtend bij keelpijn)

Thee om warm van te worden

Eigenlijk bedoeld voor een koude avond. Maar ook nu gewoon lekker:

Kamillethee met appel en kaneel

  • 60 g gedroogde kamille
  • 2 kruidnagels
  • 3 kardemompeulen
  • ½ appel (ongeschild, in partjes)
  • 1 kaneelpijpje

Doe de ingrediënten in een pan en breng aan de kook. Zet de hittebron laag, schep even om en laat het 5 minuten trekken. Schenk alles over in een kom en laat het 5 minuten rusten. Geniet!

Volgend jaar weer?

Kamille is een eenjarige plant. Toch heb ik de plant voor de tweede keer in de tuin. Hoe? Ik heb ze aan het eind van het seizoen gewoon zaad laten schieten. Dan komen ze het jaar erop vanzelf weer tevoorschijn.