Waarom ik mijn leven drastisch omgooide

Het klinkt heftig: je leven drastisch omgooien. Met alle duurzame stappen die ik de afgelopen 4 jaar heb gezet, lijkt mijn leven al lang niet meer op het leven van toen. Soms is het goed om even terug te kijken. Waarom maakte ik eigenlijk die ommezwaai? Wat was de trigger?

Het was vier jaar geleden. Ik schrok van het bericht. Niet dat ik ervan stond te kijken. Nee, ik had het natuurlijk al vaker gehoord. Maar nu stond het er wel erg nadrukkelijk: Als er wereldwijd niet snel iets verandert in het klimaatbeleid, gaat de kans om de opwarming van de aarde een halt toe te roepen verloren. Het staat geschreven in het klimaatrapport van VN-organisatie IPCC. Ik schrok niet van het eerste deel van de tekst. Dat is al lang bekend. Maar ik had toch het idee dat we steeds bewuster worden en dat we het tij nog altijd kunnen keren. Hier stond echter dat die tijd, de tijd om het tij te keren, de tijd dat we nog een kans maken om het allemaal weer goed te maken, nu wel heel snel nadert.

Niks doen is géén optie

Hoogste tijd dus om zelf iets te gaan doen. Want voor mij is niks doen géén optie. Ik zie mijzelf al over vijftig jaar, zittend in mijn schommelstoel, met mijn achterkleinkind naast me. Ze stelt me de vraag: “Oma, wat deed u toen u hoorde dat het klimaat hard achteruit holde, en bekend werd dat er grote droogtes en  overstromingen konden ontstaan als mensen niet bewuster zouden gaan leven? U had vast wel gehoord dat de luchtkwaliteit steeds minder zou worden. Geloofde u dat toen? En wat deed u toen?” Dan kan ik haar toch niet vertellen dat ik mijn schouders ophaalde toen ik het klimaatrapport las en dacht: ”Zover komt het niet. Dat lossen ‘zij’ later wel op?”

Verander de wereld, begin

Ik hou van de tekst: “Verander de wereld, begin bij jezelf.” Of liever: ” Verander de wereld, begin!” Daarom begon ik vier jaar geleden met mijn blog Elkedaggroener. Om te schrijven over duurzaam leven, en welke stappen ik hier allemaal in zou kunnen zetten. En door erover te schrijven zou ik me eraan verbinden, want de wereld leest met me mee. Maar ook om anderen te inspireren om hetzelfde te doen. Op Elkedaggroener.nl geef ik tips, ideeën en stof tot nadenken om elke dag een beetje groener te leven.

Hou het simpel

Ik hou het graag simpel. Duurzaam leven gaat niet alleen over het doen van een grote investeringen, zoals het plaatsen van zonnepanelen, maar vooral over het veranderen van je gedrag. Het aanpassen van je levensstijl: minder afval produceren, geen voedsel verspillen, zuiniger met water omgaan, minimaliseren, lokaal eten, het liefst uit eigen tuin, vleesconsumptie verminderen, spullen repareren of zelf maken, minder kopen, enz. Dat zijn kleine, vaak kosteloze en soms zelfs geldbesparende maatregelen die helpen om mijn doel te halen. Duurzaam leven hoeft niet duur te zijn. En ingewikkeld evenmin. Ik volg de route verminderen, veranderen, verduurzamen. Veranderen is voor iedereen moeilijk. Begin met het overwegen of je iets wel of niet doet. Daarna kun je verminderen en dan is het nog een kleine stap naar verduurzamen.

Zijn mijn duurzame stappen een druppel op de gloeiende plaat? Dat denk ik niet, want veel mensen zijn mij al voorgegaan. En ik ben ervan overtuigd dat veel druppels de plaat zeker kunnen afkoelen. En we dus het tij alsnog kunnen keren.

‘De keuzes die we nu maken, beïnvloeden de risico’s die we de rest van deze eeuw lopen’, besloot het klimaatrapport. Ik maak elke dag opnieuw mijn keuze.

Deze blog schreef ik eerder voor Drenthe in Transitie

Verder lezen:

BewarenBewaren

BewarenBewaren