Ik hoor het vaker: ‘Wat knap wat jij allemaal doet: de auto laten staan, minder vlees eten, niks meer kopen. Dat kan ik echt niet.’ Maar hé, bij mij kwamen deze veranderingen ook niet zomaar uit de lucht vallen. Een kwestie van trial en error. Wat mij het meest heeft geholpen is het aangaan van uitdagingen. Want maar iets drie weken te hoeven doen, is te overzien. En dat is net genoeg om erachter te komen of een bepaalde gedragsverandering voor jou haalbaar is.
Welke uitdagingen zijn er?
Overal kan je wel een uitdaging van maken. Drie weken geen vlees eten, elke dag minstens een uurtje wandelen, een maand lang 2x per week naar de sportschool, elke dag iets opruimen, vaker met het OV reizen, een (halve) marathon lopen. Je kunt het zo gek niet bedenken.
Waarom een uitdaging aangaan?
Misschien omdat het je helpt om een verandering in je leven door te voeren. Ik wilde graag minder vlees eten, maar vroeg me tegelijkertijd af of veganistisch leven ook bij mijn levensstijl zou passen. Dus ging ik de uitdaging aan met de Vegan Challenge. Het waren drie leerzame weken in de keuken. Veganist ben ik niet geworden, maar vlees komt nog maar sporadisch op tafel. En in de keuken ben ik een stuk creatiever geworden.
Kan een uitdaging je gedrag veranderen?
Je gedrag veranderen is best moeilijk. Ik ben behoorlijk sportief ingesteld, en hou van wandelen en hardlopen. Twee keer in de week hardlopen lukt me nu wel, dankzij een vast schema. Maar wandelen schoot er steeds bij in. Terwijl ik weet dat juist dat half uurtje of uurtje door bos, wei of gewoon de stad struinen, mij gelukkiger én gezonder maakt.
Nu loop ik dagelijks minstens 8 kilometer. Hoe ik dat voor elkaar heb gekregen? Een app op mijn telefoon houdt mijn stappen bij (kan natuurlijk ook met een stappenteller aan je broek). Ik heb de uitdaging om dagelijks 10.000 stappen te zetten, zo’n 8 kilometer. Dus als ik ’s avonds na het eten mijn score bekijk en zie dat ik nog 3.000 stappen te gaan heb, dan trek ik mijn schoenen aan en roep ik ‘ik ga nog even een blokje om’. Om vervolgens nog even bij de deur te wachten tot manlief ook zijn schoenen aan heeft en dochterlief haar skeelers. Kijk, dat mes snijdt aan twee kanten.
Waar moet een uitdaging aan voldoen?
Een uitdaging wil je natuurlijk vol houden. Dat lukt als de uitdaging voldoet aan een aantal eisen:
- Het gaat om een verandering die je echt graag wil doorvoeren
- De uitdaging moet je energie geven.
- Het moet je niet heel veel moeite kosten. Het gaat om kleine aanpassingen, die dagelijks makkelijk in te voeren zijn, zonder al te veel verlies aan comfort.
- Het moet iets opleveren: een besparing, kennis, betere gezondheid, minder stress
- En dus moet het je geen stress opleveren. Dan ga je de verkeerde uitdaging aan.
5 uitdagingen
Je kunt jezelf een uitdaging opleggen, maar handiger (en leuker) is om met iemand de uitdaging aan te gaan. Dat kan iemand in je omgeving zijn, maar ook online. 5 leuke uitdagingen.
- Vegan Challenge
- Minimalisme – verschillende blogs helpen je met de uitdaging, zoals Moeders Minimalisme
- 30 dagen sport challenge (ervaringsverhalen)
- Vroeg opstaan
- Elke dag mediteren
Na afloop van de uitdaging heb je op z’n minst iets geleerd. Je bent je er bewust van geworden hoe je leven was, en hoe het kan zijn. Hopelijk heb je er ook meer energie van gekregen.
Wil je verder geïnspireerd worden? Lees dan de blog van Jelle van So Chicken.
Geef een reactie