Zo voorkom je voedselverspilling

Met eten valt veel winst te behalen, zowel financieel als op het gebied van milieu. Denk aan gezond eten, verspilling tegengaan en zuinig koken. Zelf vind ik voedselverspilling wel een hele grote zonde. Thuis ben ik opgevoed met ‘zaterdag kliekjesdag’. De gebakken aardappelen, opgewarmde macaroni en restjes sla kwamen dan voorbij. Zelf vond ik het een van de lekkerste eetdagen, gek dat ik was op de gebakken aardappelen. Mijn broer vond het maar niks. Hoe gek hij ook was op macaroni, dat korstje eronder moest hij niet. Gelukkig hebben we nu een magnetron. Twee minuten en het is weer warm. En dat zonder korstjes.

Weet jij hoeveel energie het kost om eten op ons bord te krijgen?

Eten weggooien komt dan ook niet in mijn vocabulaire voor. Was dat voorheen meer uit zuinigheid, nu speelt het milieu ook een grote rol. Want weet jij hoeveel energie het kost om eten op ons bord te krijgen? Neem vlees. De productie van vlees is zeer energie-intensief. Er is een enorme hoeveelheid veevoer nodig om het dier te laten groeien. Wereldwijd gaat het om ruim 700 miljard kilo graan per jaar. Vergelijk je de productie van 1 kilo vlees met de productie van 1 kilo plantaardige voeding, dan schrik je. Een kilo vlees kost 15 keer zoveel energie als een kilo plantaardige voeding (bron: www.animalfreedom.org). Vervolgens wordt het dier geslacht en het vlees verwerkt tot bijvoorbeeld een gehaktbal. Dit product wordt vervoerd naar de winkels. Wij rijden naar de winkels om het te halen. We gebruiken gas om het vlees te bereiden. En vervolgens… vervolgens gooien we een groot deel ervan weg.

Voedselverspilling: 50 kilo per persoon

Jaarlijks gooien we gemiddeld per inwoner vijftig kilo goed voedsel weg. 50 kilo! Omgerekend 155 euro per jaar, gewoon in de prullenbak. Op de website van het Voedingscentrum vind je tips om voedselverspilling te voorkomen.

  1. check je voorraad
  2. maak een weekmenu
  3. maak een boodschappenlijst met hoeveelheden
  4. kook op maat
  5. bewaar eten op de juiste plek
  6. let op de houdbaarheid
  7. haal meer uit restjes en kliekjes.

Ik probeer zoveel mogelijk met een weekmenu te werken. Dat scheelt last minute nadenken of wat we nu weer eens zullen eten. Kook ik teveel? Dan gaan de restjes niet naar de kliko, maar worden opnieuw gebruikt. Mijn inspiratie hiervoor haal ik uit het boek ‘Lekker koken met restjes’ van Daisy Scholte. Wat dacht je van burgers gemaakt van een restje risotto? Of verwerk overgebleven groente de volgende dag in een hartige taart. Lekker! Tegelijk vertelt ze hoe je groente het beste kunt bewaren en of (en hoe) je het kunt invriezen. Het handige tijdschema over blancheren voordat je de groente in de vriezer stopt (spinazie 1 minuut, wortel 4 minuten) is voor mij een uitkomst.

En heb jij een favoriete tip, laat je het me dan weten?

Lees ook

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

2 Comments on “Zo voorkom je voedselverspilling”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *