Het verminderen van mijn eigen afvalberg blijft een van mijn voornemens. Beter gezegd: het blijft een van mijn voornemens. Want dat voornemen heb ik al jaren. Die berg is de afgelopen jaren wel aardig geslonken, maar eerlijk is eerlijk: het blijft een berg. Afval verminderen is dus nog steeds prioriteit. Voor mezelf dus opnieuw een lijstje met 12 tips voor minder afval. En een lijstje met vraagtekens.
Ik ben jaloers op al die mensen die maar een zakje afval produceren per jaar. Zero waste noemen ze dat. Ge-wel-dig. Maar het lukt ons nog steeds niet. Waar dat aan ligt? Zijn we er niet actief genoeg mee bezig? Zijn hier in het noorden van het land minder mogelijkheden (we hebben helaas geen verpakkingsvrije winkel meer)? Hebben we geen tijd? Maken we geen duidelijke keuzes? Is het gemak? Misschien is het van alles een beetje. Ik wil wel, maar de supermarkt is toch een stuk dichterbij dan de markt. En ik wil graag biologische groente. Alleen op zaterdag staat die ene biologische kraam op de markt, en ik kan niet altijd op zaterdag. Biologische groente is wel elke dag te vinden in de supermarkt. Maar die is… verpakt.
Zero waste: hoe dan?
Kortom: genoeg excuses waarom het niet gaat zoals ik graag zou willen. En daar baal ik dan weer van. Want een rondje over het internet laat zien dat zero waste echt wel kan. Waarschijnlijk gaan zij niet naar de supermarkt en hebben ze (nog) geen kinderen met wensenlijsten en nukkige smaakpapillen. Want laat het duidelijk zijn: wil je geen papier om je kaas of een zak om je fruit, dan kan je de supermarkt maar beter links laten liggen.
Dus wordt het tijd om eens op te letten wat ik zoal in mijn winkelkarretje gooi als ik in die supermarkt ben. En tijd om uit te vogelen of ik dat ook elders onverpakt kan kopen of misschien helemaal niet nodig heb. Bij de kassa aangekomen, zie ik het direct: 98% van de spullen die erin liggen, is verpakt. De biologische avocado’s zitten in een netje net als de biologische sinaasappels. De biologische appels zitten in een ‘handig’ tasje. Dezelfde producten van niet-biologische afkomst kan ik wel allemaal verpakkingsvrij kopen. Maar ja, dat wil ik dus niet. Als ik moet kiezen tussen biologisch en verpakkingsvrij, kies ik voor de eerste.
Door naar de versafdeling. Melk, sojamelk, yoghurt, ik kan er niet omheen. Alles heeft een verpakking. Handig, karton met een plastic tuitje. De nootjes, chips (voor dochterlief) tandpasta, brood, kaas, gehakt, aardappelen, vegaburgers, zakdoekjes, pannenkoekenmix, wc-papier… Ik vraag me oprecht af of het echt mogelijk is om zonder afval door het leven te gaan.
12 tips voor minder afval
Maar zoals ik al eerder zei: anderen bewijzen dat het wel kan. Ik zal dus de supermarkt links moeten laten liggen en iets meer tijd besteden aan de boodschappen. Onderstaande tips ga ik de komende weken uitproberen. Hopelijk heb jij er ook iets aan.
- Ik bezoek de biologische groenteboer op de markt en koop alle groente en fruit los.
- Kaas koop ik in vervolg bij de kaasboer. De kaas kan je voor het vervoer verpakken in een grote plastic bak (die je dus keer op keer gebruikt), maar een schone theedoek of bijenwasdoek kan ook. Thuis gaat de kaas rechtstreeks in de kaasbak.
- Voor de nootjes ga ik naar de notenboer. Natuurlijk neem ik een eigen bakje mee.
- Bij de kaasboer koop ik ook eieren per stuk. Gelukkig zijn mijn kippetjes weer aan de leg, dus voor mij niet nodig.
- Voor brood zal ik in vervolg naar de bakker gaan. Met een katoenen broodzak. Die kan je kopen, of zelf maken. Koop ongesneden brood, dat blijft langer vers. Bewaar je brood thuis in een broodtrommel of vries het in.
- De koffie: hiervoor zal ik naar Groningen moeten. Bij een zaak als Simon Levelt doen ze je koffie direct in je bus. Misschien verstandig om twee bussen tegelijk te doen, aangezien we daar niet elke week komen.
- Ook vis, olijven, koeken koop ik onverpakt op de markt. Met mijn eigen bakjes uiteraard.
- Weiger plastic zakjes. Hoewel je op de markt alles los kan kopen, is men toch geneigd alles in een zakje te doen. Zeg nee!
- Kan het alleen maar verpakt? Koop dan zoveel mogelijk grote verpakkingen. Let er natuurlijk wel op dat je niet te veel inslaat zodat je straks de helft moet weggooien. Kijk hier voor adressen bij jou in de buurt waar je in ‘bulk’ kunt kopen. Helaas komt het noorden van het land er weer schamel vanaf.
- Kies voor flessen met statiegeld. Bijvoorbeeld de zuivel.
- Heb je toch tasjes en zakjes gekregen: hergebruik ze, bijvoorbeeld in de vuilnisbak of prullenmand. Of neem ze de volgende keer weer mee naar de winkel.
- En een bonustip: denk na voordat je iets koopt. Heb je het echt nodig? Minder kopen is minder afval. En het scheelt in je portemonnee.
De vraagtekens
Met bovenstaand lijstje heb ik nog lang niet mijn hele boodschappenlijst afvalvrij. Want wat doe ik met
- Chips? Want de chipszak kan je ook niet scheiden. Door het aluminium laagje is het folie ongeschikt voor plasticrecycling. De chipsbus is ook geen alternatief, want deze heeft ook een dun laagje kunststof. Zelf maken is een goede optie en een stuk gezonder. Maar of mijn lieve puberdochter mij dat in dank afneemt… Er gaat toch niks boven Dorito’s.
- Vleeswaren? Man- en dochterlief hebben graag vleeswaren op brood. Helaas hebben we in het winkelcentrum geen slager meer zitten. En ook de biologische slager zit alleen in Groningen.
- Vegaburgers? Ik heb iedereen zover om regelmatig vegetarisch te eten. Maar dan wel met vegaburgers of worstjes, want die lust iedereen.
- Zoet broodbeleg? Onverpakt hagelslag? Of zullen we het houden op pindakaas en jam. Dat maken we allebei zelf in steeds hergebruikte potjes.
- Bloem, crackers, tandpasta, zakdoekjes, (room)boter, pasta, olie, mosterd, bladerdeeg… Zullen we dat dan allemaal maar niet meer kopen?
Misschien heb jij nog tips? Ik lees ze graag.
Geef een reactie